Η συλλογή από ελληνικά κοσμήματα που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη ταξίδεψε μέχρι το Περού γεγονός που σηματοδοτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει το Μουσείο για τη διεθνοποίηση των πολιτιστικών αγαθών μεταδίδοντας το μήνυμα των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού.

Η έκθεση Joyas Griegas Siglos XVII al XIX, Colección Museo Benaki (Ελληνικά Κοσμήματα 17ου – 19ου αιώνα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη) εγκαινιάστηκε στο Instituto Cultural Peruano Norteamericano (ICPNA) στη Λίμα του Περού στις 30 Οκτωβρίου 2008 και θα παραμείνει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στη Λίμα ξεκίνησε το 2003, όταν, σε συνεργασία και πάλι με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λίμα και το Instituto Cultural Peruano Norteamericano παρουσιάστηκε η έκθεση Ελληνικές Εικόνες από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία περιλάμβανε μια επιλογή από μεταβυζαντινές εικόνες, αντιπροσωπευτικές των τάσεων της θρησκευτικής ζωγραφικής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής. 

Η παρούσα έκθεση είναι αφιερωμένη στο νεοελληνικό κόσμημα, ένα σημαντικό τομέα της νεότερης ελληνικής δημιουργίας. Περιλαμβάνει 85 περίπου εκλεκτά κοσμήματα που χρονολογούνται ανάμεσα στον 17ο και 19ο αιώνα και παρουσιάζονται κατανεμημένα σε ενότητες, σύμφωνα με την προέλευση και τις τεχνικές κατασκευής τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υφολογικών παραλλαγών και προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων του νεοελληνικού στολισμού. Τα εκθέματα αντανακλούν τις γόνιμες διαδικασίες που επιτελέστηκαν στον ελληνικό χώρο από το 15ο αιώνα και μετά, με τη δημιουργική αφομοίωση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Δύσης και της Ισλαμικής Ανατολής, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και την αντοχή της βυζαντινής παράδοσης. Την έκθεση συνοδεύει ένας πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, που συμβάλλει στην πολιτισμική προσέγγιση της Ελλάδας με το Περού και ισχυροποιεί τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.