Η Σκλάβα, της Γκιούλ Ιρέπογλου, ένα βιβλίο πού μας μεταφέρει στον κρυφό κόσμο της ζωής του χαρεμιού, απο τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
Φοβάσαι τόσο πολύ, αγαπημένε μου σουλτάνε;
Ή μήπως είσαι τόσο σκληρός; Μου έμαθες ν’ αγαπώ και τώρα μου μαθαίνεις να πονάω; Αν μπορούσα να σε βγάλω για μια στιγμή από τον νου μου, αν μπορούσα για μια στιγμή να ηρεμήσω… Με ποια αρρώστια μοιάζει ο αγιάτρευτος πόνος μου, δεν ξέρω. Στην καρδιά μου στενοχώρια που πάει να με τρελάνει, βάρος που με πνίγει, θλίψη, θλίψη, θλίψη… Κι απ’ την άλλη η ακατανίκητη επιθυμία μου να πετάξω –η λαχτάρα μου– επειδή δεν με χωράει ο τόπος. Σαν να προσφέρω με μεγάλη προσοχή ένα γεμάτο ποτήρι σερμπέτι σε σένα, τον αφέντη, και καθώς το προσφέρω να χάνομαι για μια στιγμή στα μάτια σου…
Σε ρωτάω: Φοβήθηκες μήπως εθιστείς στο πάθος, στον έρωτα, ή μήπως σε μένα;
Φοβήθηκες μήπως σου μεταδώσω το πάθος μου; Φοβήθηκες ότι δεν θα μπορούσες να ξεχάσεις το ερωτικό μας σμίξιμο και θ’ αναγκαζόσουν να παραμελήσεις τις άλλες γυναίκες σου; Γι’ αυτό έφυγες μακριά από την αγάπη μου;
Δεν θα μάθω ποτέ τις απαντήσεις. Ξέρεις, όμως, θα υπάρχει πάντα κρυμμένη βαθιά μέσα μου η ελπίδα…
Ένα ταξίδι στην εποχή του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ Α΄, το 18ο αιώνα, σ’ ένα χώρο γεμάτο μυστήριο, το οθωμανικό χαρέμι. Τρεις διαφορετικές φωνές: ο σουλτάνος (η Σκιά του Θεού Πάνω στη Γη), ο πανίσχυρος ευνούχος κι η ερωτευμένη σκλάβα. Τρεις άνθρωποι στην καρδιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στη δίνη της μοίρας και της Ιστορίας.
Σκλάβα και χαρέμι. Γράφτηκαν πολλά βιβλία γι’ αυτές τις δύο έννοιες, βασισμένα όμως πάντα σ’ επιφανειακές πληροφορίες. Η Σκλάβα της Γκιουλ Ιρέπογλου είν’ ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα γιατί περιγράφει με βαθύτατη γνώση, απαράμιλλη ακρίβεια, ζωντάνια και γοητεία τη ζωή στον κρυφό, απροσπέλαστο κόσμο του χαρεμιού.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Γκιουλ Ιρέπογλου [Gul Irepoglu] γεννήθηκε στην Ιστανμπούλ το 1956. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή της καριέρα στην έδρα Αισθητικής και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ. Το 1997 έγινε καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στην τουρκική τηλεόραση το πρόγραμμα «Τέχνη-Χώρος». Η Σκλάβα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Προηγήθηκε το Άφησα τη σκιά μου στους κήπους με τις τουλίπες κι ακολούθησε το Καλειδοσκόπιο με φιόγκους.