Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επανέρχεται με το έργο του «Πρώτη ‘Υλη», για οκτώ παραστάσεις, στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αποθήκη 15 του Λιμανιού, στις 11, 12, 13, 14 και στις 17, 18, 19 και 20 Οκτωβρίου 2012, με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση http://www.tickethour.com/  και τηλεφωνικά στο νούμερο 210 89 38 111. Ο αριθμός των θέσεων  για κάθε παράσταση είναι περιορισμένος.
Τιμές εισιτηρίων : 20 και 10 €

Η «Πρώτη Ύλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τα εισιτήρια των παραστάσεων να εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ και τις ενθουσιώδεις κριτικές να ακολουθούν. Το έργο, μετά από τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center) της Νέας Υόρκης, για να αναπτυχθούν νέες εκδοχές και οπτικές του.

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Παπαϊωάννου + Tadeu Liesenfeld
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμός: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη – Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Τεχνικός Διευθυντής: Ντίνος Νικολάου
(Στην παράσταση ακούγεται ένα ταξίμι του Γιάννη Παπαϊωάννου σε μπουζούκι)
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μαθήτευσε στη ζωγραφική πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έγινε αρχικά γνωστός από τα κόμικς και τη ζωγραφική του. Μυήθηκε στο σύγχρονο χορό και σχεδίασε σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους (1986 – 2002), συνέλαβε και χορογράφησε δεκαεπτά παραγωγές της, παίρνοντας μέρος ως ερμηνευτής σε δώδεκα από αυτές. Έχει σκηνοθετήσει όπερες και μουσικά θεάματα.

Το 2004 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 2006 παρουσίασε το «2» εγκαινιάζοντας το θέατρο Παλλάς, το 2008 την «ΜΗΔΕΙΑ2» – αναβίωση της ΜΗΔΕΙΑΣ που δημιούργησε για την Ομάδα Εδάφους το 1993 – και το 2009 το «ΠΟΥΘΕΝΑ» εγκαινιάζοντας την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2010 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και επιστρέφοντας σκηνοθέτησε τη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος σε ποίηση του Καβάφη με τίτλο «Κ.Κ». Τo 2011 δημιούργησε τη θεατρική εγκατάσταση «ΜΕΣΑ».