Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει από τις 12 έως τις 25 Ιουλίου φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, ενός ιδιαίτερα αγαπητού στους Έλληνες και από τους πιο δημοφιλής φωτογράφους της

Κωνσταντινούπολης. Με το φωτογραφικό του φακό απαθανάτισε στιγμές της Πόλης, την καθημερινότητά της σε μία εποχή που οι παλιοί θυμούνται με νοσταλγία.

Ο Γκιουλέρ παρουσιάζει τη δική του Κωνσταντινούπολη, της δεκατίας του 1950 και του 1960, με τους ανθρώπους του μόχθου. Τα σοκάκια, τους ψαράδες του Βόσπορου, τους χαμάληδες, τα καπηλειά τους, τους οίκους ανοχής, τις γυναίκες με τη μαντίλα, να προσεύχονται στα μουσουλμανικά τεμένη της Πόλης.

Ο Αρά Γκιουλέρ έδωσε την Τετάρτη τη δική του ερμηνεία για το έργο του. Υπήρξε πάντα μάστορας του φωτοειδησειογραφικού ρεπορτάζ, ο πρώτος ανταποκριτής του περιοδικού Life στην Εγγύς Ανατολή, χρισμένος ως ένας από τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο, με πολλές διακρίσεις και εκθέσεις διεθνώς.

Το ύφος και η ατμόσφαιρα των φωτογραφιών του αρμενικής καταγωγής φωτογράφου και δημοσιογράφου, παραπέμπει στον Κώστα Μπαλάφα.

Η έκθεση αποτελείται από 100 περίπου εκτυπώσεις με θέμα την Κωνσταντινούπολη των δεκαετιών 1960 και 1970 επιλεγμένες ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Την έκθεση θα συνοδεύσει το βιβλίο του Γκιουλέρ, Istanbul, που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις «Ολκός» και περιλαμβάνει κείμενο του βραβευμένου με Νόμπελ Ορχάν Παμούκ, το οποίο συνδιαλέγεται νοερά με το έργο του φωτογράφου.

Επιμέλεια: Χασάν Σενγιουκσελ και Φανή Κωνσταντίνου.