Εάν είστε λάτρης της ισπανικής γλώσσας και γενικά της ισπανόφωνης κουλτούρας, εάν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη βρίσκονται συχνά στα όνειρά σας και

οι ήχοι του Flamenco σας ανατριχιάζουν τότε  η fiesta του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, είναι για όλους εσάς. Μικρούς και μεγάλους! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παγκόσμια γιορτή της ισπανικής γλώσσας έρχεται να μας γεμίσει χρώμα, ήχους, ρυθμό ισπανικό και να μας ταξιδέψει στον πολιτισμό αυτόν που τόσο κοντά του νιώθουμε οι Έλληνες.

Ο εορτασμός όλων εκείνων που αγαπάνε την ισπανική γλώσσα επιστρέφει για να γιορτάσει την καλή υγεία μιας γλώσσας που μετρά ήδη 500 εκατομμύρια ισπανόφωνους, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι τα 600 εκατομμύρια το 2050.

Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Ιουνίου. Η πια παραδοσιακή «βροχή των λέξεων» θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός εορτασμού που θα λάβει μέρος σε 44 χώρες των πέντε ηπείρων, μιας μέρας γεμάτης με πολιτιστικές δραστηριότητες που θα οργανώσουν τα 78 κέντρα του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θα συμμετάσχει επίσημα στον εορτασμό της Ημέρας των Ισπανικών, “Día-e” το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 11.00 π.μ. μέσα στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Ιβεροαμερικανικής Λογοτεχνίας. 

Μέσα από αυτό τον εορτασμό θα καταδειχθεί η αξία των ισπανικών ως μιας γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας αλλά και μιας γλώσσας που έχει εκφράσει χιλιάδες αναγνώστες παγκόσμια μέσα από απαράμιλλα λογοτεχνικά έργα.

Ξεκινώντας με  μια εντυπωσιακή «βροχή από λέξεις», χιλιάδες  πολύχρωμα μπαλόνια θα κατακλύσουν το αίθριο του Ινστιτούτου στις 11.00, ο εορτασμός θα πλαισιωθεί από μουσική, παιχνίδια με λέξεις, δώρα και άλλες εκπλήξεις, ενώ θα επεκταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας:

11.00 Βροχή από λέξεις.
11.30 Λόγια των παιδιών. Με τον παραμυθά Νέλσον Καλντερόν (Κολομβία).
19.00 Συνάντηση με τον κουβανό συγγραφέα Ρεϊνάλντο Μοντέρο.
20.00 Προβολή της ταινίας Συγγένειες των Βλαντιμίρ Κρους και Χόρχε Περουγκορρία που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρεϊνάλντο Μοντέρο Μουσική δωματίου. (Με υποτίτλους στα ελληνικά)
21.30 Συναυλία με τάγκο από τον Αντρέ Μάγια και το συγκρότημά του.

Στα πλαίσια της Ημέρας των Ισπανικών – Dia-e, το Ινστιτούτο Θερβάντες όπως κάθε χρόνο έχει θέσει σε λειτουργία μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργήσει τις  λέξεις πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα της «Dia-e» και τις οποίες εσείς οι ίδιοι μπορείτε να ψηφίσετε! Θα τη βρείτε στο www.eldiae.es . Μέχρι σήμερα,  «sueño (όνειρο)», «libertad (ελευθερία)» και «murmullo (μουρμουρητό)» είναι οι λέξεις που βρίσκονται στην  κορυφή της βαθμολογίας.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ

Επιπλέον, ένας σπουδαστής του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπορεί να κερδίσει ένα ταξίδι στη μαγευτική Ανδαλουσία μετά από διαγωνισμό στη «La liga del Juego del español», ένα παιχνίδι με λέξεις όπου οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να αποδείξουν σε όλο τον κόσμο τις γνώσεις τους στα ισπανικά!  (με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Τουρισμού της Ανδαλουσίας,  www.andalucia.org)

ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ

Μεταξύ των καινοτομιών αυτού του εορτασμού, ξεχωρίζει η υποστήριξη και η συμμετοχή περισσότερων από 30 ισπανόφωνων προσωπικοτήτων, αντιπρόσωποι του κόσμου της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της επιστήμης, της μόδας, του αθλητισμού, του χορού, των επιχειρήσεων, της γαστρονομίας, της μουσικής και των τεχνών. Ο Μάριο Βάργκας Γιόσα, η Ευγενία Σίλβα, ο Ρικάρντο Νταρίν, η Σακίρα, ο Ντιέγκο Φορλάν, η Νταίηζη Ρουμς, ο Εμίλιο Μπούτυ, ο Αλεχάνδρο Σανζ, ο Βιθέντε δελ Μπόσκε, o Φεράν Αντριά, η Αλίθια Αλόνσο ή o Αντόνιο Σκάρμετα είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ονόματα που έχουν επιλέξει την αγαπημένη τους λέξη στα ισπανικά μέσα στα πλαίσια της μεγάλης ψηφοφορίας στην ιστοσελίδα www.eldiae.es.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Την μέρα αυτή γιορτάζουμε τον πλούτο μιας γλώσσας που μιλιέται πια από 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Εντούτοις, η χρήση της δεν είναι περιορισμένη στις 21 χώρες των οποίων είναι επίσημη γλώσσα: στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς την Ισπανία), κοντά 30 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν ισπανικά με κάποιο αποδεκτό επίπεδο.

Στην αμερικανική ήπειρο, αφήνοντας στην άκρη τις ισπανόφωνες χώρες, εάν ταξιδέψουμε στη Βραζιλία θα δούμε ότι περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι μπορούν να διατηρήσουν μια συνομιλία στα ισπανικά. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών, που πια μετρούν με σχεδόν 40 εκατομμύρια ισπανόφωνους, δείχνουν ότι το 2050 θα είναι η πρώτη χώρα με τους περισσότερους ισπανόφωνους. Εντωμεταξύ άλλο τόσο ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από την Ασία. Χώρες όπως  η Νότια Κορέα ή η Κίνα βλέπουν να αυξάνεται ετησίως ο αριθμός σπουδαστών της ισπανικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, η Κίνα έχει ήδη πλησίον τους 20.000 σπουδαστές. Από τη δημιουργία του το 2006, το Ινστιτούτο Θερβάντες του Πεκίνου διπλασιάζει κάθε χρόνο τους μαθητές του.

Ελάτε λοιπόν να γιορτάσετε μαζί μας αυτή τη fiesta αφιερωμένη στην ισπανική γλώσσα, φορέστε την μπλούζα της Dia del Español και διαδώστε την αγαπημένη σας ισπανική λέξη στον κόσμο!

¡Os estamos esperando! 

Διαβάστε επίσης: https://www.culturenow.gr/festivals/3ο_Φεστιβάλ_Ιβηροαμερικανικού_βιβλίου_–_Λέα_2011_στο_Ινστιτούτο_Θερβάντες_.html