Η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα νέων Ελλήνων δημιουργών αποτελεί την τέταρτη δράση του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι, που

παρουσιάζεται τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού, αναδείχθηκε από σκηνής το έργο συνθετών, συγγραφέων, σκηνοθετών και ηθοποιών που παρέμενε στο σκοτάδι ή, έστω, στο ημίφως και που εύστοχα ονομάστηκε «Ο Άγνωστος Ελληνισμός», όπως είναι και το όνομα του Κύκλου.

Με τη συναυλία αυτή της Ορχήστρας των Χρωμάτων παρουσιάζονται τρεις νέοι Έλληνες συνθέτες, με σημαντικό έργο τόσο στην ορχηστρική μουσική όσο και στα τραγούδια. Οι Χαράλαμπος Γωγιός, Νίκος Πλατύραχος και Τάσος Ρωσόπουλος είναι τρεις από τους πολλούς σημαντικούς νέους συνθέτες που αξίζει να παίξουν ένα ζωηρό ρόλο στη μουσική μας σκηνή. Το έργο τους είναι μια απάντηση στην απαισιόδοξη σκέψη ότι δεν υπάρχει νέο αίμα στην ελληνική σύνθεση.

Κρατώντας τους δεσμούς με το ζωντανό κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού που λέγεται τραγούδι, οι τρεις αυτοί νέοι συνθέτες οδηγούνται από και οδηγούν σε ένα νέο, κάποιες φορές πιο σύνθετο, ωστόσο πάντα ελληνικό ήχο.

Η συναυλία αυτή εντάσσεται στον Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο Ο Άγνωστος Ελληνισμός, που αποτελεί ιδέα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο Κύκλος αυτός αποτελεί πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Κύκλος αποτελεί μια συστράτευση δημιουργών και διανοητών με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.

Το 2011 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπληρώνει 22 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προγράμματα, ακόμη και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μουσικών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα της ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, με επιτυχημένες συναυλίες στη Βουδαπέστη (Φεστιβάλ της Άνοιξης), στη Λισαβόνα (Expo \’98), στο Λονδίνο (Royal Festival Hall), στη Λευκωσία, στη Σμύρνη, στα Τίρανα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Φρανκφούρτη (Alter Oper), στη Μαδρίτη κ.α.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» είναι μέγας χορηγός της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 2005. Είναι λοιπόν λογικό, με τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η σχέση αυτή να εξελιχθεί και η Ορχήστρα να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς του μουσικού προγράμματος της Στέγης.

Βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος στα προγράμματα των συναυλιών της ορχήστρας αποτελεί η επιλογή ρεπερτορίου, το οποίο έξω από τυποποιημένα πρότυπα αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες –και λιγότερο γνωστές– συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, αφιερώνοντας ειδικά προγράμματα στην παρουσίαση μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και κάνοντας αναθέσεις έργων σε συνθέτες της νέας γενιάς.

Το πρόγραμμα «Τα Χρώματα στη Στέγη», θα αναδείξει τους ευρύτατους μουσικούς ορίζοντες της ορχήστρας μέσα από τους κεντρικούς θεματικούς άξονες της Στέγης, τη μοντέρνα και σύγχρονη ελληνική δημιουργία, αλλά και προγράμματα με αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς.

Χαράλαμπος Γωγιός

Τρία ιντερλούδια από τη μουσικοθεατρική παράσταση Η γενέθλιος ημέρα της εταίρας Πασιφίλης (2001, Ορχήστρα των Χρωμάτων – κείμενο: Μιχάλης Κοπιδάκης)

1. Περίπατος
2. Μεσημεριανή ανάπαυση
3. Ο δρόμος για το συμπόσιο

Σουίτα αρ. 3 από την Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα (2004, βασισμένη στο μυθιστόρημα Μοιραίο πάθος της Τζόζεφιν Χαρτ)

(Φανφάρα α΄)
1. Τανγκό
(Φανφάρα β΄ – Ρετσιτατίβο α΄)
2. Ράγκταϊμ
(Φανφάρα γ΄ – Ρετσιτατίβο β΄)
3. Παβάνα, σεξ & χορικό

Τάσος Ρωσόπουλος

Τα Πρότυπα, 4 σπουδές στον Ezra Pound με αφορμή το ποίημα “The Patterns” (από την ποιητική συλλογή Lustra – απόδοση στα ελληνικά: Τάκης Μενδράκος)

1. Η Ήριννα είναι ένα πρότυπο μητέρας.
2. Τα παιδιά της δεν ανακάλυψαν τις μοιχείες της ποτέ.
3. Και η Λαλάγη είναι πρότυπο μητέρας.
4. Οι νεαροί βλαστοί της είναι ευτραφείς κι ευτυχισμένοι.

Νίκος Πλατύραχος

Σεπτέμβριος

1. Της Ιφιγένειας
2. Του πλανόδιου εραστή
3. Σεπτέμβριος
4. Του Fellini

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Τάσος Ρωσόπουλος

Τρία σκίτσα για τη Nora Barnacle, σουίτα για κιθάρα και πιάνο
Θοδωρής Τζοβανάκης: πιάνο
Κορίνα Βουγιούκα: κιθάρα

Νίκος Πλατύραχος

Νυχτωδία (ορχηστρικό)
«Τα παπαγαλάκια» (στίχοι: Νίκος Πλατύραχος, από την ταινία Η χορωδία του Χαρίτωνα) *
«Το τραγούδι του Μάνου» (στίχοι: Νίκος Πλατύραχος, από το έργο Ονειρογραφία)*
«Έχει ο Θεός» (στίχοι: Παναγιώτης Μακρής, από το έργο Ονειρογραφία) *
«Το δάκρυ του Ψηλορείτη» (στίχοι: Γιάννης Πλατύραχος, από το έργο Ονειρογραφία)*

Ερμηνεύει η Νατάσσα Στρατάκη

Χαράλαμπος Γωγιός

9 τραγούδια από τα Μαγικά μαξιλάρια (2009, Εθνικό Θέατρο – στίχοι: Ευγένιος Τριβιζάς)

1. «Το τραγούδι των προγραμματικών δηλώσεων»
2. «Το τραγούδι της οικονομικής πολιτικής»
3. «Το τραγούδι των γενεθλίων»
4. «Το τραγούδι της απορίας»
5. «Το τραγούδι των ονείρων»
6. «Το τραγούδι της υποταγής»
7. «Το μενουέτο της γονυκλισίας»
8. «Το τραγούδι του υπουργικού συμβουλίου»
9. «Το τραγούδι των ονείρων»

Ερμηνεύουν ο Χάρης Ανδριανός και η Ιωάννα Φόρτη
Ερμηνεύει η Ιωάννα Φόρτη
Ερμηνεύει ο Χάρης Ανδριανός
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου