Από τις 9 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου θα διαρκέσει η παράσταση της ομάδας Fresh Target Theatre Ensemble που έχει τίτλο, Η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Πρόκειται για μια ανατρεπτική site specific παράσταση, που θα λάβει χώρα στο 2ο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Στον ίδιο χώρο και για την ίδια περίοδο θα φιλοξενηθούν και έργα σημαντικών ελλήνων και ξένων εικαστικών, ως οργανικό κομμάτι της παράστασης.

Πρόκειται για την συρραφή τριών μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ (Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων, Ένα ακόμα και φύγαμε, Συνέντευξη Τύπου) σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου. Και τα τρία έργα χαρακτηρίζονται για την κριτική τους διάσταση απέναντι στην κρατική βία, πνευματική και σωματική, που ασκείται από τα φαινομενικά δημοκρατικά, ολοκληρωτικά/αυταρχικά καθεστώτα.

Για τις ανάγκες της παράστασης, το γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μετατρέπεται σε έναν μυστικό κρατικό οργανισμό, όπου η τέχνη υπηρετεί την προπαγάνδα και η ελευθερία έκφρασης των πολιτών καταστρατηγείται. Στους χώρους  αυτού του οργανισμού οι θεατές ξεναγούνται/περιηγούνται και γνωρίζουν τις πρακτικές διαφύλαξης των αξιών του κράτους και επιμόρφωσης των διαφωνούντων/αντιρρησιών.

Οι θεατές, ως διαπρεπείς καλεσμένοι, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα κρατικής τέχνης και ακολούθως θα ενημερωθούν, μέσω της περιήγησής τους στον οργανισμό, για το πως διαμορφώνονται συνειδήσεις. Στο τέλος ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις μεθόδους καταστολής και επιμόρφωσης που χρησιμοποιεί το νέο καθεστώς.

Η παράσταση αυτή ακολουθεί τα βήματα μιας θεατρικής τάσης που αρχίζει να αποκτά πολλούς υποστηρικτές στην Αγγλία και στην Αμερική. Μια  τάση, που αντί να περιορίζει το θεατή σε ένα κάθισμα, απέναντι από τους ηθοποιούς, τον περιλαμβάνει στον ίδιο τον σκηνικό χώρο, μαζί με τους ηθοποιούς, και τον καλεί όχι μόνο να ακολουθήσει νοηματικά την πλοκή μιας παράστασης αλλά και να την εξερευνήσει με όλες τις αισθήσεις του.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου, Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Δραματολόγος: Άννα Τσίχλη Μπουασσοννά, Σχεδιασμός Σκηνικών χώρων -Σκηνογραφία: AKA LAB Architects, Σύμβουλος Σκηνογραφίας: Ζαχαρούλα Ιωάννου,  Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου, Επιμέλεια Κίνησης: Amalia Bennett,  Επιμελήτρια Έκθεσης: Μαρία Μιγάδη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Σκούφου, Διεύθυνση Φωτισμών: Διονύσης Ευθυμιόπουλος, Διεύθυνση Φωτισμών Γκαλερί: Άννα Παπαγιάννη, Video/Creative Consultant: Κωνσταντίνος Ταλιώτης

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης)
Δρόσος Σκώτης, Δημήτρης Αγοράς, Νίκος Καραπάνος, Γιώργος Ζιόβας, Gerald Τζελάλης, Τάνια Παλαιολόγου, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Νικολαίδης, Νάντια Παυλάκη, Ντέμπορα Οντόγκ, Ελένη Βρυώνη, Εύα Ζύγκιρη

Στην έκθεση που πλαισιώνει την παράσταση συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Σάντρα Χρήστου, Bleeps.gr, Κίτσα Αγγελάκου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Νάνσυ Θεοφίλου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Reena Spaulings, Zobernig, Chiana Coronis.