Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American Education Center παρουσιάζει…

… την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, 20:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης  το μουσικοθεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Η Μοχθηρά Πενθερά».

 
Πρόκειται για μουσικοθεατρικό αναλόγιο βασισμένο σε ένα χιώτικο παραμύθι που βρέθηκε σε ένα παλιό χειρόγραφο του 1893. Στην παράσταση αυτή το κείμενο έχει κρατηθεί αυτούσιο στο σύνολό του, με εξαίρεση κάποιες μικρές αναδιατάξεις χάριν ανάδειξης του θεατρικού στοιχείου. «Η Μοχθηρά Πενθερά» περιλαμβάνεται στη συλλογή της Δέσποινας Μ. Δαμιανού «Παραμύθια της Χίου» και το συγκεκριμένο παραμύθι, το αντλεί από χειρόγραφη συλλογή του Κ.Ν.Κανελλάκη. Η εργασία του Κανελλάκη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξόρμησης που ξεκίνησε προς στα τέλη του 19ου αιώνα ο πανεπιστημιακός Ν.Γ.Πολίτης με στόχο την ανάδειξη της συνέχειας και της ενότητας του ελληνισμού μέσα από τη λαογραφική έρευνα.

Το παραμύθι αντανακλά τα μεσαιωνικά ήθη, αλλά πολλά από τα μυθικά στοιχεία του ανάγονται στην ελληνική αρχαιότητα. Η πλοκή του τείνει προς μία τυπική κατακλείδα με ηθικό δίδαγμα: το καλό υπερνικά την  μοχθηρία των κακών ανθρώπων, και τα παιχνίδια της μοίρας  όσο κι αν φαίνεται αρχικά ότι καθορίζονται από τη δολοπλοκία των κακών, στο τέλος ευνοούν τους καλούς.

Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης ο οποίος εμπνέεται από παλιές δημοτικές μελωδίες σωσμένες σε αγιορείτικα χειρόγραφα. Μουσική παίζουν ζωντανά η Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι) και ο Γιώργος Χατζημιχελάκης (ούτι, φλογέρες,  κρουστά,  τραγούδι), ενώ ερμηνεύει η ηθοποιός Αιμιλία Φουντούκη.

 
Η Αγγελίνα Τκάτσεβα κέρδισε στα δέκα της χρόνια το Πρώτο Βραβείο σε διαγωνισμό νεαρών μουσικών της Λευκορωσίας. Συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία, όπου έλαβε το δίπλωμα της και συνέχισε στο μεταπτυχιακό τμήμα. Ως σολίστ αλλά και σε συνεργασία με σημαντικές Ορχήστρες εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Παλλάς, κ.ά. Έχει διδάξει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, στο Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, στο Ωδείο Αθηνών και στο Ελληνικό Ωδείο.

Ο Γιώργος Χατζημιχελάκης σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βυζαντινή Μουσική και Σύνθεση. Έχει γράψει συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου, μουσική για κινηματογράφο και θέατρο και έχει επιμεληθεί εκδόσεις ερευνητικού περιεχομένου πάνω στη δημοτική μουσική. Έχει δεχτεί παραγγελίες από το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Λυρική Σκηνή, κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε με τη χορογράφο Μαρία Μ. Χορς στις Τελετές Αφής και τις Τελετές Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας του 2000, 2002, 2004 και 2006. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης.

Η Αιμιλία Φουντούκη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της  Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Στοά του Θ. Παπαγεωργίου, το ΔΗΠΕΘΕ  Ιωαννίνων, την  ομάδα  «Μπουφόνοι», την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα και τη θεατρική παιδεία στο σχολείο.