Μια βραδιά γεμάτη αυθεντική μουσική των βαλκανίων, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της βαλκανικής παραδοσιακής μουσικής, με την Βασίλισσα των Τσιγγάνων Esma Redzepova και την Ξανθίπη Καραθανάση, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Esma Redzepova, τσιγγάννικης καταγωγής με βάση τα επιτεύγματά της τα τελευταία 40 χρόνια, αναμφισβήτητα αποτελεί την πιο πετυχημένη καλλιτέχνιδα στο είδος της. Το άλμπουμ της Queen of the Gypsies, έχει επιλεχθεί στα 20 καλύτερα άλμπουμ από την World Music συλλογή.

Έχοντας στο πλευρό της τον μέντορα και μετέπειτα σύντροφο της ζωής της, ταλαντούχο μουσικό και παραγωγό Στέβο Τεοντοσιέβσκι, κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τον κόσμο, δίνοντας ετησίως περίπου 400 συναυλίες, συμμετέχοντας σε σύνολο 586 δισκογραφικών δουλειών, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους, κασέτες και CD, εκ των οποίων 2 είναι πλατινένιοι, 8 χρυσοί και 8 ασημένιοι δίσκοι, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει τη γενέτειρά της, τα Σκόπια.

Η Esma εκτός από τη μεγάλη καλλιτεχνική της καριέρα πραγματοποιεί και ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο της χάρισε ήδη δύο υποψηφιότητες για Νόμπελ Ειρήνης.

Eίναι γνωστή στην Ελλάδα, μετά από την τεράστια επιτυχία των εμφανίσεών της στην Αθήνα, όπως επίσης και από τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι 2004 και στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Νέων στο Λιτόχωρο ως Τιμώμενο Πρόσωπο.

Την Ξανθίππη Καραθανάση, από την άλλη, την έχουν χαρακτηρίσει σαν μια από τις πιο μεγάλες (σπουδαίες) φωνές του τόπου μας, όπου αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί την Τέχνη. Η προσφορά της στην πλούσια παραδοσιακή μας μουσική με τις διονυσιακές φωνητικές της καταθέσεις, από ανωνύμους και επωνύμους τραγουδιστάδες της, είναι ανεκτίμητη.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με τρίπτυχο βραβείο φωνής, ήθους και πατριωτισμού.
Το φθινόπωρο του 1961, ακούστηκε για πρώτη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, οπότε τα κολακευτικά σχόλια για τη φωνή της, την κάνουν ευρύτερα γνωστή.