Η Maryam Ζaree και ο Uros Tomic, δύο από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου στις …

\’\’Κακές παρέες\’\’ στο Ίδρυμα \’\’Μιχάλης Κακογιάννης\’\’

Μετά τον Τούρκο σκηνοθέτη Tayfun Pirselimoglu, άλλοι δύο επίσημοι καλεσμένοι από τον χώρο του ευρωπαϊκού σινεμά έρχονται να \’\’προστεθούν\’\’ στις \’\’Κακές παρέες\’\’.

Πρόκειται για την Ιρανή ηθοποιό Maryam Zaree και τον Σέρβο παραγωγό Uros Tomic, οι οποίοι θα είναι παρόντες στις προβολές των ταινιών τους στις \’\’Κακές παρέες\’\’ τις επόμενες ημέρες.

Και οι δύο τους προέρχονται από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο κινηματογραφικό background: Η 27χρονη Μaryam Ζaree από την Τεχεράνη πρωταγωνίστησε στην ταινία \’\’Shahada\’\’ του σκηνοθέτη Βurhan Qurbani, η οποία προκάλεσε αίσθηση στο Φεστιβάλ Βερολινου 2010 ενώ έγινε δεκτή και με ενθουσιασμό στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το εν λόγω φιλμ, μάλιστα, βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου με το Prize of the Guild of German art house.

Ο δε Uros Tomic είναι ο παραγωγός της ταινίας \’\’Tilva Ros\’\’ που έχει σαρώσει τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ από τη στιγμή που εμφανίστηκε με πιο σημαντικά τα βραβεία Καλύτερης ταινίας στα Φεστιβάλ του Σεράγεβο και του Εστορίλ καθώς και  κοινού και επιτροπής στο Φεστιβάλ της Μπελφορ.

Λίγα λόγια για το Tilva Ros (2010)

Στο Bor της Σερβίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία που πλέον έχει εγκαταλειφθεί, ο Toda και ο Stefan περνούν το πρώτο καλοκαίρι τους μετά το σχολείο προσπαθώντας να κερδίσουν την προσοχή της νεαρής Dunia. Εν μέσω κοινωνικών αναταραχών για την τύχη της πόλης και αναζητήσεις για το μέλλον και την καριέρα τους, οι δυο φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολλά περισσότερα από τον εφηβικό εγωισμό τους.

Σκηνοθεσία: Νicola Lezaic

Σενάριο: Nicola Lezaic

Πρωταγωνιστούν: Marko Todorović, Stefan Đorđević, Dunja Kovačević, Marko Milenković, Nenad Stanisavljević, Nenad Ivanović

Παρουσία σε Φεστιβάλ : Σεράγεβο 2010, Οσλο 2010, Εστορίλ 2010, Μπελφορ 2010, Festival Europeen des arcs

Βραβεία : Καλύτερης ταινίας (Σεράγεβο), Καλύτερης ταινίας (Εστορίλ), βραβείο κοινού και επιτροπής (Μπελφόρ)

Ο Tomic θα παραστεί στην προβολή της ταινίας του το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ενώ οι δυο τους θα δώσουν και Masterclass για τον κινηματογράφο την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο Ιδρυμα \’\’Μιχάλης Κακογιάννης\’\’ με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Να σημειώσουμε ότι πριν και μετά τις προβολές των ταινιών θα γίνεται συζήτηση με το κοινό.