Η μουσική σκηνή Μύλος στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τη Λένα Πλάτωνος, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Γιάννη Παλαμίδα

σε μια μαγική μουσική βραδιά τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνονται τα μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καφάβη – τελευταία δισκογραφική δουλειά της καλλιτέχνιδος – και στο δεύτερο αγαπημένα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της.

Για τη μελοποίηση ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη

Τι κι αν η Λένα Πλάτωνος είχε δηλώσει παλαιότερα πως ο Κωνσταντίνος Καβάφης δεν μελοποιείται; Η ιδέα για τη μελοποίησή του καρφώθηκε στο μυαλό της σαν κομήτης ερχόμενος κατευθείαν από τα διαστημικά ηλεκτρονικά σύμπαντά της.

Το γεγονός ότι η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε αποκλειστικά στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου δεν είναι διόλου απρόσμενη συνθήκη για την Πλάτωνος, τη συνθέτρια που ξεκίνησε στο Τρίτο Πρόγραμμα επί των ημερών του Μάνου Χατζιδάκι μελοποιώντας Ανδρέα Εμπειρίκο και γράφοντας τη δική της ιστορία λίγα χρόνια μετά με τον κύκλο Καρυωτάκη και τα 13 τραγούδια του.

Η Λένα Πλάτωνος 28 χρόνια μετά από τον θρυλικό Καρυωτάκη, «συναντιέται» με έναν ακόμη μεγάλο μας ποιητή, που ήταν ο πρώτος που αποστήθισε στην ηλικία των 16 χρόνων της. Τα «13 τραγούδια σε ποίηση Καβάφη» αποτελούν την τελευταία δισκογραφική πρόταση της Λένας Πλάτωνος και παρουσιάζονται για πρώτη φορά, ως πρώτο μέρος της παράστασης, στη Θεσσαλονίκη σε μία και μοναδική συναυλία στην Βαβυλωνία του Μύλου την Δευτέρα 11 Ιουλίου!

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης η Λένα Πλάτωνος θ’ αφήσει μελωδίες απ’ όλη της δισκογραφία της να ξεδιπλωθούν και να ταξιδέψουν τους φίλους της. Αυτές τις τρεις δεκαετίες, η συνθέτις μίλησε ειλικρινά μέσα από τις ανατρεπτικές μελωδικές ιχνογραφίες της «Λιλιπούπολης» (1980) σε μικρά και μεγάλα παιδιά, υπονόμευσε το τραγουδοποιητικό κατεστημένο με το «Σαμποτάζ» της (1981), μελοποίησε Καρυωτάκη (1982), φόρεσε «Μάσκες ηλίου» (1984), έκανε «Γκάλοπ» (1985), μάζεψε «Λεπιδόπτερα» (1986), ξαναδιάβασε τον Άντερσεν και το «Αηδόνι του αυτοκράτορα» (1989), θυμήθηκε την αρχιμήδειο ρήση «Μη μου τους κύκλους τάραττε» (1990), πήρε βαθιές «Ανάσες» (1998) για να ανοίξει την «Τρίτη πόρτα» (2000) και τελικά να μετακομίσει πίσω στον Χολαργό με τα «Ημερολόγια» της (2008)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΝΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Η Λένα Πλάτωνος έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα με σημαντικούς δίσκους της στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν η ηλεκτρονική αφήγηση δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στη χώρα μας. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης και το περιεχόμενο των τραγουδιών της, τα οποία πραγματεύονταν θέματα για τους μετανάστες, τη δύναμη των υπολογιστών και την διαφύλαξη του προσωπικού μας χώρου, μέσα από την ιδιαίτερη αφηγηματική ικανότητα και την ποιητικότητα της Λένας Πλάτωνος.

Γεννήθηκε το 1951 στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και έγινε επαγγελματίας πιανίστα πριν κλείσει τα 18 της. Έφυγε με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, πρώτα στην Ακαδημία της Βιέννης και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τη ροκ, την τζαζ και την ανατολική μουσική.

Μαζί με τον τότε σύζυγό της, τον συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλο, άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπου και γνωρίστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ανέπτυξαν μια πολύχρονη επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση και η Πλάτωνος συμμετείχε στην παραγωγή της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», γράφοντας στίχους και μουσική, δικές της συνθέσεις είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της εκπομπής, όπως τα «Ρόζα-Ροζαλία» και «Ο Χορός των Μπιζελιών».

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε αρκετούς προσωπικούς της δίσκους και συνεργάστηκε με πολύ σημαντικές προσωπικότητες όπως τη Μαρία Φαραντούρη, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Κωνσταντίνο Βήτα, τον Μιχάλη Δέλτα, τη Δήμητρα Γαλάνη και πολλούς ακόμα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα μιας καλλιτέχνιδας που δούλεψε μπροστά από την εποχής της, με εξαιρετικό ταλέντο προκειμένου να προβληθούν θέματα που έφεραν πολύ αργότερα στο προσκήνιο, η τηλεόραση και οι εφημερίδες.

Ερνηνευουν οι: ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ
Ενορχήστρωση: Στέργιος Τσιρλιάγκος, Λένα Πλάτωνος
Στράτος Σπηλιωτόπουλος κιθάρες, Vlastur μπάσσο, Tsiko ντραμς, Στέργιος Τσιρλιάγκος πλήκτρα, συμμετέχει η Victoria Bozhyk

Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης
Επιμέλεια παραγωγής: Defkaz Productions