Μια καινούργια καλλιτεχνική περίοδος ξεκινάει με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ξανά κοντά στους μαθητές με στόχο τη συστηματική προσέλκυση μελλοντικών ακροατών  της κλασσικής  μουσικής μέσα από την εκπαίδευση…

Η μουσική εκπαίδευση υπήρξε για την Καμεράτα, από την ίδρυσή της ακόμη, ένας από τους βασικούς προσανατολισμούς της. Εκπαιδευτικές συναυλίες ανά την Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολυάριθμες συμμετοχές στις συναυλίες της δημοφιλέστατης Σειράς Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο, αλλά και γενικές δοκιμές συναυλιών ανοιχτές σε μαθητές σχολείων αποτελούν σημαντικό μέρος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Ορχήστρας, σε μία ευρύτερη προσπάθεια να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους σε επαφή με την κλασσική μουσική.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2003, η Ορχήστρα ξεκίνησε την εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία της  με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές συναυλίες σε γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Με πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, και με την παρουσία έμπειρων συνεργατών στο σχολιασμό των έργων, χιλιάδες μαθητές είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να ακούσουν στη μεγάλη αίθουσα ή ακόμη και στο γυμναστήριό του σχολείου τους , τους μαγικούς ήχους της κλασσικής μουσικής.

Παράλληλα, στοχεύοντας σε μια πιο συστηματική προσέλκυση μελλοντικών ακροατών, η Ορχήστρα ξεκίνησε σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αποκλειστικά για τους μικρούς μαθητές των δημοτικών, τα οποία έγιναν δεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό από παιδιά, γονείς και δασκάλους.