Στον ίλιγγο της Ιστορίας, τα πεπρωμένα τριών γυναικών διασταυρώνονται… Από τον Χόρχε Βόλπι και τις εκδόσεις Ωκεανίδα

Η Σοβιετική βιολόγος Ιρίνα Γκράνινα παρακολουθεί την κατάρρευση του κομμουνισμού και μαζί την επανάσταση της κόρης της τής Οξάνα, πρώτου θύματος του θριάμβου του καπιταλισμού.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, η Τζένιφερ Μουρ, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι σε διαμάχη με το φιλόδοξο άντρα της και την αδερφή της την Άλισον, το ακριβώς αντίθετό της, ακτιβίστρια που αγωνίζεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Τέλος, η Εύα Χαλάς, διάνοια στην πληροφορική, αφοσιώνεται στην ανακάλυψη των μυστικών της νοημοσύνης, ενώ βασανίζεται αδιάκοπα από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της κι από τους πάμπολλους κι όλο και πιο ζηλιάρηδες εραστές της.

Στην Εποχή της στάχτης ο Χόρχε Βόλπι αφηγείται τους μεγάλους μετασχηματισμούς της εποχής μας: την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσόφ και την άνοδο του Γέλτσιν, το βακτηριολογικό πόλεμο και την αποκρυπτογράφηση του DNA. Αυτό το απολαυστικό μυθιστόρημα με την αστυνομική πλοκή είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση της απληστίας που κινεί τα ανθρώπινα όντα και ταυτόχρονα μια ανελέητη κριτική του πάθους και του εγωισμού που κυβερνούν το είδος μας.

Ο Χόρχε Βόλπι [Jorge Volpi] γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1968. Σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού κι έκανε διδακτορικό στην Ισπανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα.

Έχει γράψει τα μυθιστορήματα A pesar del oscuro silencio, Dίas de ira, La paz de los sepulcros, El temperamento melancόlico, Sanar tu piel amarga, El juego del Apocalipsis και El fin de la locura. Έχει γράψει επίσης τα δοκίμια La imaginaciόn y el poder. Una historia intelectual de 1968, La guerra y las palabras. Una historia del alzamiento zapatista και (σε συνεργασία με την Denise Dresser) το σατιρικό δοκίμιο México: lo que todo ciudadano quisiera (no) saber de su patria.

Το 1999 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος Biblioteca Breve για το βιβλίο Αναζητώντας τον Κλίνγκσορ (που έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα»). Τιμήθηκε επίσης με το Εθνικό Βραβείο Αφήγησης (1999) και το Deux Océans-Grinzane Cavour (2000). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Emory, Cornell κα