Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρίτσου και 8 χρόνια από την πρώτη της παρουσίαση ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και ερμηνεύει την Ελένη του Γιάννη Ρίτσου. Το σχέδιο της Ελένης έχει τις ρίζες του στη βραδιά που παρουσιάστηκε το 1999, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τίτλο Ο κύριος  Γιάννης Ρίτσος και έκανε τη φετινή καλοκαιρινή της πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων στον Υμηττό.

Στο πρώτο ανέβασμα της τότε, έγινε προσπάθεια, ανθολογώντας το έργο του ποιητή, να συντεθεί ένα είδος σκηνικής προσωπογραφίας του. Στη σύνθεση αυτή συμπεριλήφθηκε κι ένα μεγάλο απόσπασμα από την Ελένη.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου για την προσέγγιση του στο έργο του ποιητή και την παράσταση σημειώνει: Το θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος, είτε τη “γυναικεία” ψυχή αφορά είτε την “ανδρική”, φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά, και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας.

Σήμερα και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, αναπτύσσουμε πιο συστηματικά τη δοκιμή μας εκείνη με την ελπίδα ότι συμβάλλουμε έτσι στην αναψηλάφηση του θεατρικού τουλάχιστον Ρίτσου, που παραμένει για μας μια υπόθεση ερεθιστικά ανοιχτή. Όπως το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο του έργου του.

Το 2001 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε μορφή παράστασης σε συμπαραγωγή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών την ΕΤ1 και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και Λάρισας. Η παράσταση έχει πάρει το Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας Κάρολος Κουν από  την Ένωση Ελλήνων θεατρικών και μουσικών κριτικών (2001).