Η καταξιωμένη φωτογράφος Βένια Μπεχράκη συμμετέχει στην έκθεση Open ΧΙΙ, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βενετία, ως προσκεκλημένη του Χρήστου Σαββίδη, Έλληνα επίτροπου για τη φετινή διοργάνωση και του Paolo De Grandis, καλλιτεχνικού διευθυντή του Open.

Η Βένια Μπεχράκη θα παρουσιάσει μια φωτογραφική εγκατάσταση με τίτλo The Non-Lieu στο ξενοδοχείο Hotel Des Bains στο Lido της Βενετίας –διάσημο από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι Θάνατος στη Βενετία.

H Μπεχράκη δημιουργεί μια σειρά από φωτογραφικά ντοκουμέντα της κοινότοπης πραγματικότητας, που όμως ανα-διαπραγματεύονται τη σχέση της γυναίκας με καταστάσεις δεδομένες και κοινωνικά κατεστημένα. Είτε μέσω ψηφιακής επεξεργασίας είτε μέσω μιας αληθινής δράσης κατά την οποία τολμά να εκτελεί ιδιωτικές πράξεις σε κοινή θέα, η καλλιτέχνης υποδύεται τον εαυτό της, σε φανταστικά σενάρια, τα οποία σκηνοθετεί καταρχήν για προσωπική της ανατροφοδότηση.

Ωστόσο, βασική της επιδίωξη, εκφρασμένη με αδιόρατο χιούμορ και σχεδόν ειρωνική διάθεση, είναι να σχολιάσει, να προβάλει και να αναδείξει τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Οι φωτογραφίες της εξερευνούν τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος με σκοπό να δοθεί στους θεατές η δυνατότητα να εντοπίσουν την πλάνη και να αποφασίσουν σε τι θέλουν να πιστέψουν.

To Open XII πραγματοποιείται παράλληλα με το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (Mostra) και ταυτόχρονα την 53η Μπιενάλε της Βενετίας, από τις 3 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου 2009 στα νησιά Lido και San Servolo.

Το Open παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που υλοποιούνται σε δημόσιο χώρο. Στην έκθεση έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως οι Lois Weinberger, Louise Bourgeois, Niki De Saint Phalle, Richard Long, Marc Quinn, Marisa Merz, Sandro Chia, Yoko Ono, Keith Haring και Pierre Restany, Achille Bonito Oliva, Lòrand Hegyi, Beral Madra, Alanna Heiss, καθώς και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος, Κώστας Βαρώτσος και Δανάη Στράτου.