Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί ένα «ρεσιτάλ» τέχνης με μερικά από τα μεγαλύτερα εικαστικά ονόματα του περασμένου αιώνα.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί ένα «ρεσιτάλ» τέχνης με μερικά από τα μεγαλύτερα εικαστικά ονόματα του περασμένου αιώνα.

Klimt, Schiele, Kokoschka. Ονόματα πιθανότατα άγνωστα για το πλατύ κοινό. Για τους λάτρεις της τέχνης πάλι, όχι. Η έκθεση του Μεγάρου Μουσικής «Η Αυστριακή Ανοιξη», είναι και για τους μεν και για τους δε.

Η αυστριακή άνοιξη αφορά στο κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη του μοντερνισμού με τους παραπάνω καλλιτέχνες να θεωρούνται πρωτεργάτες. Το πολυσήμαντο έργο τους, 19 συνολικά δημιουργών-εκπροσώπων του παγκόσμιου ενδιαφέροντος καλλιτεχνικού κινήματος εκτίθεται για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Το κύριο σώμα των εκθεμάτων, 70 τον αριθμό, καλύπτει χρονικά την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του \’20 προέρχεται από τη Συλλογή Ρούντολφ Λέοπολντ. Πρόκειται για τη παγκοσμίως γνωστή συλλογή η οποία στεγάζεται στο περίφημο μουσείο Quartier της Βιέννης.

Ο Klimt (1862-1918) είναι ο πρωτεργάτης του φιλελεύθερου κινήματος που εκδηλώθηκε το 1897 και ονομάστηκε Secession (Απόσχιση, Σχίσμα) ως αντίδραση στους εκπροσώπους του συντηρητικού καλλιτεχνικού ακαδημαϊσμού. Ο Schiele θεωρείτε ο τελευταίος κορυφαίος Αυστριακός καλλιτέχνης πριν τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και συντάραξε τους συντηρητικούς βιεννέζικους κύκλους με τη διόλου σεμνότυφη θεματολογία του.

Τη δική του μάχη με το πουριτανικό κατεστημένο της εποχής του έδωσε και ο Kokoschka, τόσο με τη ζωγραφική του όσο και με τα θεατρικά του.

INFO
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βας. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ.: 210 7282000, www.megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων: 6 Ευρώ, 3 Ευρώ και οικογενειακά 10 Ευρώ