Η παράσταση Η Αποστολή, Ανάμνηση από μιαν επανάσταση του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά,

ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών από τις 3 έως τις 19 Μαρτίου 2011 (με καθημερινές παραστάσεις, εκτός από Δευτέρες).

Στην Αποστολή του Γερμανού Χάινερ Μύλλερ, τρεις νέοι Γάλλοι πολίτες καταφθάνουν στην Τζαμάικα γύρω στο 1800 με την αποστολή να οργανώσουν τις εξεγέρσεις των σκλάβων. Στόχος τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στο πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης. Ωστόσο, η αναρρίχηση του Ναπολέοντα στο γαλλικό θρόνο φέρνει απρόσμενη ανατροπή στην αποστολή…

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, βαθιά ποιητικό κείμενο, για την πίστη, τη φιλία, τον έρωτα, την προδοσία, την ιδεολογία και την εξουσία, που φέρει τα χαρακτηριστικά των όψιμων έργων του Μύλλερ: κολλάζ ετερόκλητων «υλικών», αποσπασματική αφήγηση, ποικιλία ύφους, περίτεχνη διαπλοκή του ιστορικού παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με την Αποστολή ο Μύλλερ -αν και φαινομενικά μιλάει για τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό- στην ουσία υψώνει ένα μνημείο λόγου για την αποτυχία των επαναστάσεων. Πλάθει ένα ποιητικό σύμπαν, αποδομώντας τον μύθο της επανάστασης

Γραμμένο το 1979 στην Ανατολική Γερμανία, το κείμενο συχνά ερμηνεύεται, όπως και το υπόλοιπο έργο του Γερμανού δραματουργού, ως κριτικό σχόλιο στο σοσιαλιστικό καθεστώς. Ωστόσο, καθώς εξετάζει τις ιδέες που κληροδότησε στο σύγχρονο κόσμο η Γαλλική Επανάσταση, δίνει πρόσφορο έδαφος για ένα ανέβασμα στην Ελλάδα, χώρα που επίσης γεννήθηκε από μια επανάσταση εμπνευσμένη από τις ιδέες του Διαφωτισμού.
Αντλώντας υλικό από την προσωπική βιογραφία και τη συλλογική εμπειρία, ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς με ένα θίασο νέων ηθοποιών επιχειρούν, στην πρώτη αυτή παράσταση της Αποστολής στη χώρα μας, να διερευνήσουν μέσα από το κείμενο του Μύλλερ την έννοια της επανάστασης σήμερα, σε μια διαρκώς μεταλλασσόμενη ελληνική κοινωνία.

Συντελεστές:
Κείμενο: Heiner Müller
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Auftrag: Erinnerungen an eine Revolution
Μετάφραση από τα γερμανικά: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Βασίλης Νούλας, Σοφία Σιμάκη
Επιμέλεια κίνησης-Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τζάκου
Διεύθυνση φωτισμών: Δημήτρης Κασιμάτης
Δραματαολογική συνεργασία: Αντριάνα Αλεξίου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Βούλα Παλαιολόγου
Ερμηνεύουν: Αντριάνα Αλεξίου, Σύρμω Κεκέ, Στάθης Κόκκορης, Κώστας Κουτσολέλος, Νατάσα Μαρματάκη
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Προτζέκτορ

Παράλληλη δράση


Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συντονισμός: Βίκτωρ Αρδίττης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Κείμενο: Χάινερ Μύλλερ
Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς