Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εκθέτει ένα σπάνια σύνολο φωτογραφιών – ντοκουμέντων του Σπύρου Μελετζή, τις οποίες τράβηξε από το 1942 έως το 1944 στο αντάρτικο.

Η έκθεση αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε και τύπωσε ο Μελετζής, οι οποίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1944).

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Museu Valencᾶ de la il-lustraciớ i de Modernitat-MuVIM, στη Βαλένθια της Ισπανίας, το έκανε και την παραγωγή, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008.

Οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή στο αντάρτικο χρονολογούνται τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Όλυμπο, οι δεύτερες στην Πελοπόννησο τον Σεπτέμβριο του 1943, ενώ οι τρίτες τον Φεβρουάριο του 1944, όταν ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, ο Μελετζής οργάνωσε το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά και συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και τη Θεσσαλία.

Η πίστη του στον αγώνα οδήγησε τον Μελετζή να αποτυπώσει «το ηρωικό μεγαλείο που κυριαρχούσε και λαμποκοπούσε στα μάτια των ανταρτών».

Η ηρωική μορφή ―ο τύπος του ήρωα πολεμιστή, ως έμβλημα μεγαλείου και δύναμης― αποδόθηκε ιδανικά από τον Μελετζή, ο οποίος σε αρκετές λήψεις εμπλούτισε αυτή την ιδέα με στοιχεία ρητορικής έξαρσης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Nicolás Sanchez Durá και Νίνα Κασσιανού και οι φωτογραφίες προέρχονται από το Αρχείο Σπύρου Μελετζή και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.