Νεκρή από πυροβολισμό και αποκεφαλισμένη, βρέθηκε μια μεσογειακή φώκια στη Σύρο.

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε η Ομάδα Eρευνας της Mom πριν από λίγες μέρες , στη Σύρο, όπου πραγματοποίησε νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια. Tο άτυχο ζώο ήταν ένα ενήλικο θηλυκό, μήκους 2.20 μέτρων και βάρους 200 κιλών, και έπεσε θύμα ηθελημένης θανάτωσης.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, το ζώο έφερε βαθύ τραύμα από μεγάλη σφαίρα, η οποία διαπέρασε πλευρό του και προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία.

Εφερε, επίσης, τραύμα από γάντζο στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα. Το κρανίο της φώκιας είχε αφαιρεθεί, αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί προσεχτικά το δέρμα από το κεφάλι. Η νεκρή Mοnachus monachus βρισκόταν στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και θα γεννούσε στα τέλη Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου.

Για το περιστατικό ενημέρωσε μέλος του Δικτύου Διάσωσης και Πληροφοριών της MOm, το οποίο επέβαινε στο πλοίο Blue Star Paros, κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Σύρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πλοιάρχου, η αποβίβαση θα καθυστερούσε, καθώς παρατηρήθηκε πως στην πλώρη του πλοίου είχε «φρακάρει» μια μεγάλη φώκια.

Η MOm εκτιμά πως η θανάτωση του ζώου συνέβη μόλις πριν λίγες μέρες ενώ τονίζει πως η ηθελημένη θανάτωση, αν και έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την σπάνια Μεσογειακή φώκια.

Σύμφωνα με έρευνες της MOm τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης, ενώ σύμφωνα με το Νόμο 1650 για την προστασία του περιβάλλοντος, η φόνευση, ο τραυματισμός και η ενόχληση σπάνιων ειδών άγριας πανίδας, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό της απειλούμενης με εξαφάνιση Μεσογειακής φώκιας, καθώς 250-300 από τις 500-600 φώκιες που έχουν απομείνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ζουν και αναπαράγονται σε ελληνικά νερά. Τα θηλυκά φέρνουν στον κόσμο περίπου 15 φωκάκια κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, γεννώντας ένα μικρό το χρόνο.

Από το 2005 η MOm υλοποιεί το πρόγραμμα LIFE ΦΥΣΗ «ΜΟFI» (www.mofi.gr) για τη μείωση της αλληλεπίδρασης φώκιας-αλιείας στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην ευαισθητοποίηση των ψαράδων και την ενεργό συμμετοχή τους στην προστασία αυτού του απειλούμενου με εξαφάνιση θαλάσσιου θηλαστικού.

Info
Mom (Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας)
Σολωμού 18, 106 82 Αθήνα, τηλ.210 5222 888 Fax 210 5222 450,
e-mail: [email protected] web site: www.mom.gr

* Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο 210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές.