Σε ένα ερημωμένο από τη μετανάστευση χωριό της Ηπείρου, την Τυμφαία,  ένας άντρας που επιστρέφει στο σπίτι του από τη Γερμανία, όπου είχε ξενιτευτεί, δολοφονείται από τη γυναίκα του και τον εραστή της.

Στις έρευνες που ακολουθούν (από τις ανακριτικές αρχές, από τους δημοσιογράφους και από ένα κινηματογραφικό συνεργείο) επιχειρούνται μια σειρά αναπαραστάσεις, που, εκτός από την απεικόνιση των περιστατικών του εγκλήματος, καταγράφουν τις κοινωνικές αιτίες του και παρουσιάζουν το θλιβερό πρόσωπο της ελληνικής υπαίθρου.

Πολυεπίπεδη ταινία που στηρίζεται σε ένα φαινομενολογικό ρεαλισμό, ο οποίος όμως, λόγω της αρχιτεκτονικής της ταινίας και των διαφόρων εκφραστικών ιδιομορφιών της παίρνει μορφές που τον ξεπερνούν, που του δίνουν αφηρημένη μορφή. Η προσέγγιση του Αγγελόπουλου δεν είναι ούτε ηθογραφική ούτε ψυχαναλυτική, είναι ανθρωπολογική. Περιγράφει στοιχειώδεις ανθρώπινες συμπεριφορές και σκέψεις, τον απέλπιδα αγώνα επιβίωσης  ανθρώπων σε ένα τόπο ήδη νεκρό.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του Δημήτρη Καλαντίδη, ιστορικού του κινηματογράφου και του Κώστα Τερζή, κριτικού κινηματογράφου στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ».