Το Νομισματικό Μουσείο και το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου …

στην Αθήνα συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων». Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου στις 9 Ιουνίου 2012 στις 12.00.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, εκπρόσωποι της πρεσβείας, επιστήμονες από το Νομισματικό Μουσείο και από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται των κοινών πολιτισμικών επιδράσεων των δύο χωρών από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Οι ανακοινώσεις αντλούν τα θέματά τους κυρίως από τη νομισματική και την παπυρολογία.

Ακολουθεί θεατρικό δρώμενο Κλεοπάτρας εγκώμιον. «…όλες η Βερενίκες κ΄ η Κλεοπάτρες θαυμαστές» αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχάλη Σδούγκου με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου. Ποιήματα του αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη διαβάζει οι ηθοποιοί Τόνυ Δημητρίου και Γιώργος Χρανιώτης. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Λέκκας.

Ο βίος σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης. Η Κλεοπάτρα, μοιραία βασίλισσα της Αιγύπτου, με το τέλος της οποίας πέφτει η αυλαία του ελληνιστικού κόσμου, πρωταγωνιστεί σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, πινάκες ζωγραφικής, λογοτεχνικά κείμενα και πραγματείες.

Το κοινό θα περιηγηθεί στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, όπου φιλοξενούνται νομίσματα αρχαίων και βυζαντινών χρόνων που προέρχονται από την Αίγυπτο.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην προβολή της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης των δύο χωρών, Αιγύπτου και Ελλάδας και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο νέων δράσεων που πρόσφατα εγκαινίασε το Νομισματικό Μουσείο με στόχο την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, αλλά και την ανάδειξη της παρουσίας του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

H εκδήλωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο νέων δράσεων που πρόσφατα εγκαινίασε το Νομισματικό Μουσείο με στόχο την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, αλλά και την ανάδειξη της παρουσίας του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Με την ευγενική χορηγία των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕΣΩ ΠΑΠΥΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

12:00 Χαιρετισμοί:
Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου
Δρ Χισάμ Νταρουίς, Μορφωτικός Ακόλουθος, Διευθυντής του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου
Ιωάννα Μακρή, Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Γενική Γραμματέας των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου

12:15 Δρ Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Καθηγητής Αρχαίας Φιλολογίας και Παπυρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Παρουσίαση Ελληνικών Παπύρων για την Αίγυπτο»

12:30 Μανώλης Γεωργουδάκης, Αραβολόγος
«Παρουσίαση Ελληνοαραβικών και Αραβικών Παπύρων για την Αίγυπτο»

12:45 Δρ Γεώργιος Κακαβάς, Αρχαιολόγος-Θεολόγος-Ιστορικός της Τέχνης, – Αντωνία Νικολακοπούλου, Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος«Βασίλισσες της δυναστείας των Πτολεμαίων. Γυναίκα και εξουσία στα Νομίσματα και την Ιστορία»

13:00 Αλέξανδρος Ανδρέου, Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος
«Η συλλογή του Αιγυπτιώτη Ιωάννη Δημητρίου: Μία επισκόπηση»

13:15 Γιόρκα Νικολάου, Ιστορικός-Νομισματολόγος
«Το Νομισματοκοπείο της Αλεξάνδρειας κατά τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους»