Η οργάνωση σπεύδει στο πλευρό των πληγέντων από τον καταστροφικό κυκλώνα Sidr που έπληξε τη χώρα στις 15 Νοεμβρίου, προκαλώντας λόγω του ισχυρού αέρα (200χλμ ανά ώρα) παλιρροϊκά κύματα ύψους 5 μέτρων. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει έως και τους 10.000.

Η οργάνωση σπεύδει στο πλευρό των πληγέντων από τον καταστροφικό κυκλώνα Sidr που έπληξε τη χώρα στις 15 Νοεμβρίου, προκαλώντας λόγω του ισχυρού αέρα (200χλμ ανά ώρα) παλιρροϊκά κύματα ύψους 5 μέτρων.


Η κυβέρνηση της χώρας υπολογίζει ότι νεκροί έχουν ανέλθει σε 3100 ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει έως και 10.000.


Ο κυκλώνας χτύπησε τις παράκτιες περιοχές του Μπαγκλαντές, Khulna, Barisal, Borguna και Mongla. Πάρα πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει παντού.


Υπάρχει έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και τροφίμων, ενώ οι πληγέντες που υποφέρουν από τραυματισμούς και ασθένειες (κυρίως γαστρεντερολογικές), δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, καθώς τα κοντινότερα νοσοκομεία βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τις περισσότερες πληγείσες περιοχές.


Η ActionAid βρέθηκε το συντομότερο δυνατό στο πλευρό των πληγέντων, αποστέλλοντας ομάδες στις πόλεις Khulna και Borguna μέσα σε 12 ώρες από τον καταστροφικό κυκλώνα.


Οι πρώτες ομάδες της οργάνωσης μετέφεραν 2 τόνους ρυζιού, μισό τόνο μελάσα, 10.000 πακέτα με ειδικές ταμπλέτες καθαρισμού νερού, 10.000 πακέτα ειδικού στοματικού διάλυμματος και 500 πετσέτες. Με αυτά υπολογίζουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες 1.000 οικογενειών των περιοχών Khulna και Barguna.


Η οργάνωσης καταβάλλει προσπάθειες για να αποστείλει βοήθεια σε ακόμη περισσότερες περιοχές και προγραμματίζει αποστολή βοήθειας στο Jhalikathi, Bagerhat, Satkhira και Pirojpur για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες 30.000 ανθρώπων μέσα στις επόμενες 72 ώρες.


Επιπλέον, οι ομάδες καταγράφουν τις ανάγκες των πληγέντων και προετοιμάζουν το δεύτερο στάδιο βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει μαγειρεμένο φαγητό, ισοθερμικές κουβέρτες και ειδικές πετσέτες και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες 6000 οικογενειών.


INFO
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.actionaid.org