Ο Βαγγέλης Γκόκας, η Αικατερίνη Γεγησιάν, η Ράνια Εμμανουηλίδου, η Μαρία Οικονομοπούλου, ο Αναστάσης Στρατάκης και η Μανταλίνα Ψωμά, μέσα από διαφορετικές τεχνικές και μέσα, αναδεικνύουν εκφάνσεις αυτής της στιγμής που ξυπνά το ασυνείδητο και δημιουργεί αφηγήσεις που άλλοτε στερούνται ρεαλισμού, ενώ άλλοτε μοιάζουν τρομακτικά οικείες.

Ο αγωγός ύπνου, ή αλλιώς το σημείο μετάβασης μεταξύ ύπνου/ξύπνιου είναι η γκρίζα ζώνη που το συνειδητό δίνει βήμα στο ασυνείδητο και για αυτό αποτελεί συχνά πεδίο έρευνας για τη νευρολογική επιστήμη. H υπναγωγία συχνά συνυφασμένη με αποδέσμευση κυμάτων δημιουργικότητας και διαύγειας, έχει αποτελέσει αγαπημένο στάδιο για πολλούς καλλιτέχνες και επιστήμονες: από τον Thomas Edison στον Edgar Allen Poe, τον Vladimir Nabokov έως τον Albert Einstein.

Η έκθεση Hypnagogia που παρουσιάζεται στη Nitra Gallery στην Αθήνα αποτελεί το πρώτο από τα δυο μέρη της σπονδυλωτής έκθεσης στους χώρους της Gallery σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη. Την ομαδική έκθεση Hypnagοgia στην Αθήνα, θα ακολουθήσει η ομαδική έκθεση Edison’s Nap στη Θεσσαλονίκη στις 2 Απριλίου 2020.

Καλλιτέχνες:
Βαγγέλης Γκόκας
Αικατερίνη Γεγησιάν
Ράνια Εμμανουηλίδου
Μαρία Οικονομοπούλου
Αναστάσης Στρατάκης
Μανταλίνα Ψωμά


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ράνια Εμμανουηλίδου, Hypnagogia, 2020, λάδι σε καμβά, βινύλιο, 150 x 140 εκ. (παραχώρηση: γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου)