Οι βραβευμένες ταινίες επιλέχθηκαν από διακεκριμένους κριτές, όπως ο John Legend (τραγουδιστής / τραγουδοποιός / παραγωγός), η Emily Mortimer (σκηνοθέτης / ηθοποιός), η Camila Cormanni (επικεφαλής πολιτιστικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Cinecittà και συνιδρύτρια του Cinema Italian Style), ο Νικόλας Αρώνης (δημοσιογράφος και project manager του iMEdD – incubator for Media Education and Development), και ο Jacob Moe (συνιδρυτής και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου). Οι έξι υπότροφοι θα ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα σεμιναρίων, διάρκειας 10 εβδομάδων, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών του κλάδου.
Οι νέοι δημιουργοί κλήθηκαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την τεχνολογία, μέσω ταινιών μικρού μήκους διάρκειας μικρότερης των δύο λεπτών. Πέραν της συμμετοχής τους στο εργαστήριο δέκα εβδομάδων με κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου, οι νικητές θα λάβουν επίσης ένα βραβείο παραγωγής, αξίας $3.000 ο καθένας, προκειμένου να εξελίξουν περαιτέρω τα έργα τους, στο πλαίσιο του εργαστηρίου.
Ακολουθούν τα ονόματα των νικητών και οι τίτλοι των ταινιών τους: Netpich Udompanich (Taste of Tech), Paola Camacho (Channel 1804), Οδυσσέας Σπυρόπουλος (Me, Myself and The Internet), Stephen Cullina (Mementos), Gabriel Oh (Jolene), και Κωνσταντίνος Κώτσιας (The impact of technology in our time).
«Εκ μέρους όλων μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα ήθελα να συγχαρώ τους εξαιρετικούς νικητές του Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους. Οι νέοι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα πολύτιμες απόψεις για τη θετική δύναμη της τεχνολογίας στη ζωή μας, ωστόσο η φωνή τους σπάνια ακούγεται. Οι έξι νέοι δημιουργοί μας έδειξαν, τόσο μέσω του θέματος όσο και της τεχνολογίας που επέλεξαν για τις ταινίες τους, τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να μας φέρει κοντά και να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της ανθρώπινης διάστασής μας. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την προοπτική και τα ταλέντα αυτών των νέων δημιουργών και ανυπομονούμε να τους δούμε να συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες και τα χαρίσματά τους», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε με έναν οργανισμό που στηρίζει με ιδιαίτερη αφοσίωση την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς κινηματογραφιστών και τη συνεχή προώθηση του θετικού αντίκτυπου του έργου του στην κοινωνία. Οι συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας φανερώνουν σημαντικές πτυχές για τη ζωή στην καθημερινότητά μας. Και ελπίζουμε τα έργα που δημιούργησαν αυτοί οι εξαιρετικοί νεαροί κινηματογραφιστές να συνεχίσουν να ρίχνουν φως στον σημαντικό αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων στην ανθρωπότητα», δήλωσε η Sharese Bullock Bailey, Επικεφαλής της Στρατηγικής και των Εταιρικών Σχέσεων, και Διευθύντρια του SCOPE, του συμβουλευτικού σκέλους του GFS.
Διεθνείς καταξιωμένοι επαγγελματίες του κλάδου θα ηγηθούν ενός προγράμματος σεμιναρίων, διάρκειας 10 εβδομάδων και θα καθοδηγήσουν ως μέντορες τους βραβευμένους νέους κινηματογραφιστές.
Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από135 χώρες ανά τον κόσμο.
Σχετικά με το Ghetto Film School
To Ghetto Film School (GFS) είναι ένας βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2000, με σκοπό την εκπαίδευση, ανάπτυξη και ενίσχυση της επόμενης γενιάς αφηγητών ιστοριών. Το GFS υποστηρίζει ετησίως 8.000 άτομα ηλικίας 14-34 ετών. Με εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη (έτος ίδρυσης 2000), στο Λος Άντζελες (έτος ίδρυσης 2014) και στο Λονδίνο (έτος ίδρυσης 2020), το GFS προετοιμάζει τους μαθητές για φοίτηση σε κορυφαία πανεπιστήμια και επαγγελματική σταδιοδρομία στις δημιουργικές βιομηχανίες, μέσω δύο προγραμμάτων: το Fellows -ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές λυκείου, και το Roster -υποστήριξη για το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας για αποφοίτους και νέους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα Fellows είναι διάρκειας 30 μηνών και αφορά κινηματογραφική αφήγηση ιστοριών για μαθητές Γυμνασίου -Λυκείου. Το Roster εξασφαλίζει ευκαιρίες για τους αποφοίτους του GFS και άλλους νέους επαγγελματίες, ώστε τα επαγγέλματα του χώρου των media να γίνουν προσβάσιμα σε επαγγελματίες αφηγητές ιστοριών διαφορετικών εμπειριών.