Το θέατρο Πάνθεον παρουσιάζει την παράσταση Ηρακλής – Oι 12 Άθλοι, μια μεγάλη παραγωγή για μικρούς και μεγάλους!

Στον Ηρακλή, το μυθικό πρόσωπο που η αρχαιοελληνική παράδοση σημειώνει ως τον κυριότερο ήρωα που του αποδόθηκαν πλήθος από κατορθώματα και τον ανήγαγαν σε θρυλική μορφή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, αναφέρεται η πρώτη θεατρική παραγωγή του θεάτρου Πάνθεον.

Η αρχαία τραγική και κωμική ποίηση ανέβασε στη σκηνή πολλά επεισόδια από τον μύθο του και είναι αυτός που ενέπνευσε το νέο δημιουργό Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος είχε και την ιδέα για την πραγμάτωση αυτής της παράστασης.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

Με μια σύγχρονη γραφή, μουσική και τραγούδια τα ερεθίσματα του μυθολογικού υλικού είναι τόσο διαπαιδαγωγικά όσο και διασκεδαστικά, με σκοπό την παρακίνηση της εύπλαστης παιδικής ψυχής και την πιθανή αφύπνιση του αυθορμητισμού και της αμελημένης προσπάθειας του κάθε ενήλικα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το έργο διαρθρώνει τους Δώδεκα Άθλους του Ηρακλή, της κυρίαρχης μορφής της Ελληνικής Μυθολογίας και με παγκόσμια ακτινοβολία. Με μια σύγχρονη γραφή, μουσική και τραγούδια τα ερεθίσματα του μυθολογικού υλικού είναι τόσο διαπαιδαγωγικά όσο και διασκεδαστικά, με σκοπό την παρακίνηση της εύπλαστης παιδικής ψυχής και την πιθανή αφύπνιση του αυθορμητισμού και της αμελημένης προσπάθειας του κάθε ενήλικα.

Ο πιο αντρειωμένος ασκητικός ήρωας, μοναχικός, σεμνός, με τη στοχοθεσία της απόλυτης αρμονίας σώματος και πνεύματος, με τη δύναμη της θέλησης και της σκληρής πειθαρχίας, καθιερώνεται σαν πρότυπο αρετής στις προσδοκίες των ανθρώπων της κάθε εποχής.

Η ζωή μας είναι μια διαρκής διαδικασία επιλογής και λήψης αποφάσεων. Με αυτήν την προοπτική, καθώς και δικός μου ήρωας ο Ηρακλής, θέλησα να προσπαθήσω να ταυτίσω την πορεία του με τη ζωή του κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας.  Το φοβισμένο του ξεκίνημα μπροστά σε ένα άγνωστο χαώδες Σύμπαν, τα εσωτερικά του ερωτήματα, η άσκηση της ελεύθερής του βούλησης και η σκληρή προσπάθεια για την κατάκτηση του στόχου, είναι και οι δικοί μας φόβοι και τα δικά μας ερωτήματα. Ο μύθος του Ηρακλή καθιερώθηκε σαν αρχέτυπο της ανθρώπινης εξέλιξης και δικό μας παράδειγμα στους αιώνες.
 
Σας ευχαριστώ.

Απόλλωνας Παπαθεοχάρης

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη-σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης.
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης
Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεφάνους
Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη
Επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου
Χορογραφίες: Chaly Jennings
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου
Διεύθυνση σκηνής: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Καλλιτεχνικός σύμβουλος της παράστασης είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης

Εκτός από τους Σάκη Ρουβά, Ρούλα Πατεράκη, Ναταλία Δραγούμη, Αγορίτσα Οικονόμου και Ελενα Ρουσινού, παίζουν ακόμη: Φανή Αποστολίδου, Γιάννης Αναστασάκης, Φαίδων Κεφαλέας, Έρρικα Μπίγιου, Aντώνης Πριμηκύρης κ.α.
Χορεύουν: Eυγένιος Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Chaly Jennings, AndiKocaj, ArdiKocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Φοίβος Παπαδόπουλος,  Ολγα Πιλάκη, Διογένης Σκαλτσάς, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης