Το Booze Cooperativa σε συνεργασία με τη νέα επιμελητική ομάδα Ko˩˩eCtivA2rt © και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ

ΖΩΗΣ έχουν την τιμή να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ομαδική έκθεση 23 διεθνών καλλιτεχνών με τίτλο HOMO SAPIENS IN LOVE από την Παρασκευή 8 Απριλίου έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 (είσοδος ελεύθερη).

Διάφορες μορφές εικαστικής έκφρασης και δημιουργίας όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκατάσταση, βίντεο, περφόμανς, illustration και industrial design παντρεύονται μεταξύ τους και καλούν το Αθηναϊκό κοινό σε μία πρωτόγνωρη, μοναδική εμπειρία ζωής.

Από τη σύλληψη της ιδέας ως την διοργάνωση της Έκθεσης Homo Sapiens in Love

H σύλληψη της έκθεσης γεννήθηκε από την ανάγνωση του βιβλίου ο \”Ερωτισμός στην Δυτική Τέχνη\” του Έντουαρντ Λούσι Σμιθ σε συνδυασμό με τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Δαρβίνου, τo 2009.

Το σεξ είναι αρχέγονο. Ο χρόνος που του αφιερώνουμε στις σκέψεις και τα λόγια μας φανερώνει ότι αποτελεί μία από τις κυρίαρχες ενασχολήσεις μας. Υπάρχουν σεξουαλικές αναφορές και εικόνες παντού γύρω μας. Δικαιολογημένα, το σεξ είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις Καλές Τέχνες.

Μπορεί να υπάρχει ως κυρίως θέμα, να συνιστά μόνο ένα μικρό κομμάτι του έργου, ή να πλανάται ως απροσδιόριστος υπαινιγμός. Ακόμα μπορεί να είναι απροκάλυπτο ή συγκαλυμμένο, σκληρό ή λανθάνον, κάποιες φορές όχι σκόπιμο, αποκαλύπτοντας πολύ περισσότερα για τον καλλιτέχνη από ότι εκείνος/η επιδίωκε αρχικά. Το σεξ βρίσκεται στις Καλές Τέχνες όλων των κοινωνιών. Είναι πανταχού παρόν και παντοτινό.

Mε εφαλτήριο τη βιολογική υπόσταση του έρωτα το project HOMO SAPIENS IN LOVE διηγείται την ιστορία του έρωτα και του σεξ μέσα από ένα γαϊτανάκι διαφορετικών εικαστικών μέσων, άλλοτε ερεθιστικών, άλλοτε κωμικών, άλλοτε προβοκατόρικων, άλλοτε ρομαντικών, μα πάντα γεμάτα ενδιαφέρον.

«ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ» – «ΤΟ ΦΛΕΡΤ» – «ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ» – «ΕΝΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ» – «ΤΟ ΓΔΥΣΙΜΟ» – «ΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ» – «Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ» – «Η ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗ»

Ο κάθε καλλιτέχνης έχει απομονώσει και δουλέψει ένα από αυτά τα κομμάτια. Διηγείται την ιστορία του έρωτα και του σεξ σφραγίζοντας την με την προσωπική εικαστική του ματιά μέσα από το έργο που την αναπαριστά.

H επιμελητική ομάδα Ko˩˩eCtivA2rt ©, ως οπαδός του κινήματος της δεκαετίας του 1970 “FLUXUS” (οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει τέχνη), αποφάσισε να δώσει λόγο στην έκθεση αυτή και σε μορφές τέχνης που δεν είναι αυστηρά εικαστικές, όπως το industrial design. Με κανέναν τρόπο όμως δεν έκανε έκπτωση στην αισθητική της έκθεσης.

Επιδίωξε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο εικαστικό μέσο. Το εναντίον, η Ko˩˩eCtivA2rt ©, θεώρησε πρόκληση να διευρύνει τον πειραματισμό και να μην βάλει φραγμό στην ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών. Σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να αποδείξει ότι η παγκόσμια φύση του έρωτα μπορεί εξίσου να αποτυπωθεί με ευφάνταστα εικαστικά μέσα που υπογραμμίζουν την πανανθρώπινη αξία του σεξ και του έρωτα.

– Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί live performance του Γκανέζου Contemporary Visual Artist Eugene Ankomah, ώρα 21:30.

– Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εθελοντές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ καθώς και στελέχη και εθελοντές του ΚΕΕΛΠΝΟ θα παραβρίσκονται με ενημερωτικό υλικό για τον Hiv και με προφυλακτικά και θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν από κοντά το κοινό.

ΕΚΘΕΤΕΣ

1. Eugene Ankomah (Μεγάλη Βρετανία)
2. Ρεβέκκα Τάκη (Κύπρος)
3. Γιώργος Γκιζάρης (Ελλάς)
4. Εύα Κολιοπάντου (Ελλάς)
5. Maher Diab (Λίβανος)
6. Joanna Chrysohoidis (Η.Π.Α)
7. Μανώλης Αναστασάκος (Ελλάς)
8. Θεοδώρα Φούτρου (Κύπρος)
9. Fabio Di Rocha (Βραζιλία)
10. Kalos & Klio (Ελλάς)
11. Andy Kurovets (Ουκρανία)
12. Shema Lavda (Μεγάλη Βρετανία)
13. Sahak Sahakian (Νορβηγία)
14. Καίτη Χαλιορή (Ελλάς)
15. Μαρία Τριαλώνη (Ελλάς)
16. Κώστας Γκουρτζής (Ελλάς)
17. Anderson Santos (Βραζιλία)
18. Αdonis Νikolaou (Μεγάλη Βρετανία)
19. Κατερίνα Φανουράκη (Ελλάς)
20. Αναστασία Μπόϊκου (Ελλάς)
21. Αrtemis Raouna (Γαλλία)
22. Κώστας Σκλαβενίτης (Ελλάς)
23. Nikolin Sylaj (Αλβανία)

CONCEPT – ART DIRECTOR : Κατερίνα Φανουράκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : Ko˩˩eCtivA2rt ©
Το 15% των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί για την εκστρατεία ενημέρωσης:

Η καμπάνια συνδιοργανώνεται από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.