Το «Home?- Το μικρό- μικρό σπίτι», μια ζωντανή εγκατάσταση της Ομάδας «Εν Δυνάμει», έρχεται στο «Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου» στο Φεστιβάλ Eye’s Walk στη Σύρο, από 25 έως 29 Ιουλίου 2015.

Εν δυνάμει, ομάδα τέχνης και δημιουργίας

Μπορεί το διαφορετικό να κραυγάσει την αποδοχή του;

Η ομάδα «Εν δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών. Μια ζωή εν κινήσει!

Η σύσταση της ομάδας, αυτή η παράδοξη συνεύρεση με ανήσυχο και πολλές φορές επαναστατικό πνεύμα και η απόκλιση από την «κανονικότητα», σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, ακροβατούν ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δυνατότητα του καθένα και συνθέτουν μία «τέχνη των εκπλήξεων». Μέσα στην Τέχνη είμαστε όλοι ίσοι.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

ΗΟΜΕ? το μικρό-μικρό σπίτι

 

Τί είναι σπίτι;

Πού θα ήθελες να ζεις;

Ποιος είναι ο χώρος των ονείρων σου;

Πού αισθάνεσαι ευτυχία;

Το μικρό-μικρό σπίτι είναι μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο εαυτός, οι επιθυμίες, τα όνειρα, έξω από το κοινωνικό πλαίσιο που επιβάλλει σε όλους μας τρόπους να βλέπουμε τον εαυτό μας, τις επιθυμίες μας, τα όνειρά μας, τον χώρο μας.

Το έργο, όπως προτείνεται για το Eye’s Walk Festival 2015, είναι ένα τρίπτυχο, που ερευνά το ζήτημα του προσωπικού χώρου, σε τρία στάδια.

my home is…

Η κοινωνία συζητά την έννοια του σπιτιού. Άνθρωποι απαντούν σε ερωτήσεις και συζητούν για το ζήτημα του προσωπικού χώρου, σε παράλληλες αντιπαραβαλλόμενες προβολές.

rooms to dream

Το άτομο στον ονειρεμένο, ιδεατό του χώρο. Το σπίτι ως αναζήτηση και προέκταση του εαυτού. 10 στερεοσκοπικά 3D βίντεο βάζουν τον θεατή μέσα στα ονειρεμένα δωμάτια, που κατασκευάστηκαν, στο πλαίσιο του έργου, για τα μέλη της ομάδας και κινηματογραφήθηκαν τρισδιάστατα, ωστέ να αποτυπωθεί η πρώτη επαφή του ατόμου με τον χώρο που ονειρεύτηκε και σχεδίασε.

rooms to live

Ο χώρος των ονείρων βιωμένος από την κοινωνία. Το κάθε μέλος της ομάδας, ζει, προσκαλεί και μοιράζεται τον ονειρεμένο προσωπικό του χώρο με τους ανθρώπους που επιλέγει. Η συμβίωση κινηματογραφείται και παρουσιάζεται σε έναν ενιαίο χώρο με τρεις παράλληλες, συγχρονισμένες προβολές.

Η εγκατάσταση παρουσιάστηκε στην πρώτη της μορφή στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (29/01-15/02 2015).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου

Εικαστική επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου

Υπεύθυνοι εικαστικού εργαστηρίου-Σκηνογραφική εφαρμογή εγκατάστασης:

Richard Anthony-Μαρία Καβαλιώτη

Κινηματογράφηση-βιντεοπροβολές: Δημήτρης Ζάχος

Σχεδιασμός 3D, ψηφιακή εγκατάσταση: Μπάμπης Βενετόπουλος

Κινηματογράφηση-μοντάζ συνεντεύξεων: Γιώργος Κόγιας

Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Ιωάννης Εργελετζής

Κείμενα-σύνθεση: Ελένη Ευθυμίου

Μουσική-Σχεδιασμός ήχου: Οδυσσέας Γκάλλιος

Υπεύθυνη φωτογραφικού υλικού: Ευαγγελίνα Καριοφύλλη

Φωτογράφιση making of: Λάμπρος Φλιούκας

Οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ιορδάνου

Επιστημονική σύμβουλος: Πωλίνα Γιολτζόγλου

Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Κολλιοπούλου

Βοηθός παραγωγής: Κάριν Καζεπίδου, Bruce Willis

Ειδικές κατασκευές: Laura Anna Lucas

Στα δωμάτια κατοικούν οι: Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βάσω Ασίκογλου, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Παρμενίων Κυριακούλης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Βασίλης Πέτρου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Θάνος Νανάσης, Δημήτρης Μέξης, Μαρία Κολτσίδα, Χρύσα Παπαδοπούλου, Μιχαέλα Παπαδημητριου, Λώρα Λούκας, Κώστας Ιορδάνου, Θεοδώρα Πέρδη, Λεωνίδας Μπειλής, Δήμητρα Τσώκου, Μπρούς Γουίλλις, Ορέστης Δημόπουλος, Στέφανος Καϊναδάς, Δημήτρης Καβαλιώτης, Μαργαρίτα Σακελλάρη, Anna Hege, Αγγελική Μούσιου

Στην Σύρο, θα παρουσιαστεί, επίσης, και το ντοκιμαντέρ home doc, του Κώστα Ιορδάνου, το οποίο παρουσιάζει την διαδικασία παραγωγής του έργου, καταγράφοντας την πολύμηνης πορεία που ακολούθησε η ομάδα, από τις πρώτες συνεντεύξεις και απόπειρες σχεδιασμού, μέχρι την εκτέλεση του έργου και την παρουσίασή του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.