Τις εμπειρίες τους από την ενασχόληση τους με το «νησί των θησαυρών», το «Dourgouti Island Hotel» θα παρουσιάσουν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, του Χαροκόπειου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental Athens στις 18.00 μμ.

Πρόκειται για την παρουσίαση – χαρτογράφηση των εμπειριών, των εντυπώσεων και των ερευνητικών προτάσεων 16 φοιτητών –από τις περίπου 300 φοιτητικές εργασίες που έχουν παραχθεί συνολικά για τη γειτονιά του Δουργουτίου τον τελευταίο χρόνο– που «είδαν» τη γειτονιά από τη σκοπιά των Κοινωνικών Επιστημών, της Δημοσιογραφίας, της Γεωγραφίας, της Πολιτικής γης και κατοικίας και του Τουρισμού.  Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι ένας γόνιμος διεπιστημονικός διάλογος μεταξύ φοιτητών και γειτονιάς, καθώς και όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια ήδη γόνιμη συνεργασία γειτονιάς και ακαδημαϊκής κοινότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη περιοχή, στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel Project.

Το Dourgouti Island Hotel Project αποτελεί μια εφαρμογή του «UrbanDig για γειτονιές» και φιλοδοξεί να συλλέξει και να αναδείξει το πλούσιο πολιτισμικό & κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου μέσα από συλλογικές πολιτισμικές και ερευνητικές δράσεις και με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός τοπικού οριζόντιου δια-τομεακό δικτύου διαχείρισης του κεφαλαίου αυτού.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της ομάδας παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε» καθώς αφορμή της διαδικασίας είναι το ζητούμενο συλλογικής έρευνας που θα εμπνεύσει μια παράσταση για τη γειτονιά στους δρόμους της τον Οκτώβριο του 2015.
 

Την εκδήλωση θα ανοίξουν έξι φοιτητές – συνεργάτες του Dourgouti Island Hotel και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη panels ομιλητών, από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το MBA Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς αντίστοιχα. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι καθηγητές: Γεωργία Ζούνη (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Νίκος Λέανδρος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Μπακουνάκης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χρίστος Χαλκιάς (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Η ημερίδα απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές, κατοίκους της γειτονιάς καθώς και το ευρύτερο κοινό φιλοδοξώντας να παρουσιάσει το πώς ένα πανεπιστήμιο χτίζει γέφυρες με μια γειτονιά, αλλά και το πώς μια γειτονιά ενεργοποιεί ομάδες ερευνητών και μπορεί να εμπνεύσει ενδιαφέρουσες δουλειές.

Λίγα λόγια για το Δουργούτι:

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Το «Dourgouti Island Hotel» είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης, χαρτογραφώντας την περιοχή σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.
      
Λίγα λόγια για την ομάδα «όχι παίζουμε» / UrbanDig για γειτονιές:

Η ομάδα «όχι παίζουμε» δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές, κτήρια και γειτονιές της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Ειδικά το «UrbanDig για γειτονιές» περιλαμβάνει εκτενές πρόγραμμα ενεργοποίησης κατοίκων και φίλων της γειτονιάς στο σκέλος της έρευνας των πολιτισμικών θησαυρών της γειτονιάς έτσι ώστε η όλη διαδικασία να αποδώσει καρπούς και πέραν του ζητούμενου της παράστασης (δράσεις, δίκτυο, αρχείο, εκπαιδευτικά-πολιτιστικά προϊόντα). Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις.

Συντελεστές παραγωγής:
Οργανωτική Επιτροπή: Νικολίνα Μυωφά, Δώρα Σάββα, Δέσποινα Γιαβάση, Γιώργος Σαχίνης
Εκτυπωτικά:  Κώστας Τσακαλάκης
Video:  M-word web radio
Social media επικοινωνία: Σοφία Στρωτού
Φωτογραφία προγράμματος: Ειρήνη Φωσγκεράου
Παραγωγή: ομάδα «όχι παίζουμε» / UrbanDig για γειτονιές: Dourgouti Island Hotel
Επικοινωνία: One Team και Δέσποινα Γιαβάση