Πιστό στο ραντεβού του με τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, το TV5MONDE οργανώνει την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στην Θεσσαλονίκη.

Παρών στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβάλλει και γνωρίζει στο σινεφίλ κοινό, πέντε καινούργιες γαλλόφωνες  παραγωγές του 2015, με εξέχουσα την Ωραία εποχή της Κατρίν Κορσινί.

Η Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE  πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance.

Στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα προβληθουν οι ταινίες:

Η ωραία εποχή / La Belle Saison της Κατρίν Κορσινί

Στη σκιά των γυναικών / L’Ombre des femmes του Φιλίπ Γκαρέλ,

Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων / Jimmy P. – Psychotherapie d’un Indien des plaines του Αρνό Ντεπλεσέν,

Η καρδιά της κυρίας Σαμπαλί / Le Coeur de Μadame Sabali του Ράιαν ΜακΚένα και

Όπου υπάρχει σκιά / De l’ombre il y a του Νατάν Νικόλοβιτς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η ωραία εποχή / Summertime / La Belle Saison

Γαλλία, 2015 , Έγχρωμο, 105’

Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί / Catherine Corsini

[ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 20:30]

Βρισκόμαστε στο 1971. Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειάς της και να ξανακερδίσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Η Καρόλ είναι Παριζιάνα, ζει με τον Μανυέλ, κι είναι ενεργά αναμεμειγμένη με τις ζυμώσεις του φεμινιστικού κινήματος. Η συνάντησή τους θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές τους.

Στη σκιά των γυναικών / In the Shadow of Women /  L’Ombre des femmes

Γαλλία-Ελβετία, 2015, Ασπρόμαυρο, 73’

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Γκαρέλ / Philippe Garrel

[ΟΛΥΜΠΙΟΝ 23:00]

Ο Πιέρ κι η Μανόν γυρίζουν ντοκιμαντέρ με ελάχιστα χρήματα και ζουν από δουλειές του ποδαριού. Όταν ο Πιερ γνωρίζει μια νεαρή εκπαιδευόμενη ονόματι Ελιζαμπέτ, την κάνει ερωμένη του. Ωστόσο, ο Πιέρ δεν θέλει ν’ αφήσει τη Μανόν – θέλει να κρατήσει και τις δύο γυναίκες. Η Ελιζαμπέτ ανακαλύπτει πως η Μανόν έχει εραστή και το λέει στον Πιερ. Ο Πιερ επιστρέφει στη Μανόν, τη γυναίκα που αγαπάει πραγματικά. Νιώθοντας προδομένος, πέφτει στα πόδια της, αγνοώντας την Ελιζαμπέτ…

Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων / Jimmy P. – Psychotherapy of a Plains Indian / Jimmy P. – Psychotherapie d’un Indien des plaines

Γαλλία, 2013, Έγχρωμο, 114’

Σκηνοθεσία: Αρνό Ντεπλεσέν /Arnaud Desplechin

[ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 12:30]

Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζίμι Πικάρ, ένας αυτόχθονας Ινδιάνος της φυλής των Μαυροπόδαρων που πολέμησε στη Γαλλία, εισάγεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Τοπίκα του Κάνσας – ένα ίδρυμα που ειδικεύεται στις ψυχικές ασθένειες. Ο Τζίμι υποφέρει από διάφορα συμπτώματα: ζαλάδες, προσωρινή τύφλωση, απώλεια ακοής και… σύνδρομο στέρησης. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο φυσιολογικό αίτιο, διαγιγνώσκεται πως πάσχει από σχιζοφρένεια. Εντούτοις, η διεύθυνση του νοσοκομείου αποφασίζει να ζητήσει τη γνώμη του Ζορζ Ντεβερό, ενός Γάλλου ανθρωπολόγου και ψυχαναλυτή που ειδικεύεται στον πολιτισμό των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής.

Η καρδιά της κυρίας Σαμπαλί / Sabali / Le Coeur de Μadame Sabali

Καναδάς, 2015, Έγχρωμο, 78’

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ράιαν ΜακΚένα / Ryan McKenna

[ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 13:00]

Διεθνής Πρεμιέρα

Μια δραματική ταινία με πινελιές σουρεαλιστικής κωμωδίας και επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία επικεντρώνεται στην παράξενη, όμορφη και συγκινητική ιστορία της Ζανέτ. Όταν ο Μπρούνο, ο φίλος της, σταματά να κάνει σεξ μαζί της, η Ζανέτ ξεκινά μια ρομαντική σχέση μ’ έναν νεότερό της άνδρα από τη δουλειά. Επίσης, υποφέρει από την καρδιά της κι αυτή της η πάθηση την κρατά περιορισμένη σ’ ένα προάστιο του Μόντρεαλ. Ωστόσο, μετά τη μεταμόσχευση μιας νέας καρδιάς, γίνεται φίλη με τον γιο της δωρήτριάς της, έναν έφηβο από το Μάλι, που πιστεύει πως η Ζανέτ είναι η μετενσάρκωση της μητέρας του – γεγονός που, όπως αποκαλύπτεται, εν μέρει αληθεύει.

Όπου υπάρχει σκιά / Where There Is Shade /De l’ombre il y a

Γαλλία 2015, Έγχρωμο, 105’

Σκηνοθεσία: Νατάν Νικόλοβιτς / Nathan Nicholovitch

[ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ 15:00]

Ο Μιρίντα, ένα παρενδυτικό άτομο 45 ετών από τη Γαλλία, ζει στην Πνομ Πενχ κάνοντας πεζοδρόμιο. Κάποια μέρα, βρίσκει τέσσερα νεαρά κορίτσια κλειδωμένα στο διαμέρισμά του, ενώ το αγόρι του, ο Βίρι, έχει εξαφανιστεί. Κρατά μαζί του ένα από αυτά, την «Ανώνυμη», για να την ανακρίνει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τελικά, βρίσκει τον Βίρι νεκρό. Ο ίδιος και το κορίτσι βρίσκουν καταφύγιο στο Μπαταμπάνγκ, στου Μαλάι, σ’ έναν παλιό φίλο και πελάτη. Η καταπιεσμένη οδύνη του Μαλάι έρχεται στην επιφάνεια όταν ο Μιρίντα αναφέρεται στο παρελθόν του πατέρα του ως εκτελεστή. Για να τον βοηθήσει, ο Μιρίντα καλεί την Ζουντίτ, μία φίλη του που είναι ερευνήτρια στο Διεθνές Δικαστήριο των Ερυθρών Χμερ. Όταν η Ζουντίτ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ανώνυμη για να πλησιάσει έναν μάρτυρα, ο Μιρίντα γίνεται προστάτης του παιδιού, αναγνωρίζοντας έτσι μέσα του ένα είδος πατρότητας.