Η Feelgood Entertaiment παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 την ταινία Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο (Dumb & Dumber To), με τους Jim Carrey και Jeff Daniels, σε σκηνοθεσία των Peter και Bobby Farrelly.

Το ανεπανάληπτο δίδυμο των Jim Carrey (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Truman Show) και Jeff Daniels (Good Night, and Good Luck,  Looper) επιστρέφει -μετά από δύο δεκαετίες- με το σίκουελ του ασύλληπτα αστείου Ηλίθιος και Πανηλίθιος (1994) και καταθέτει το αστείρευτο κωμικό του ταλέντο σε μια εξίσου απολαυστική, ανατρεπτική και ιερόσυλη κωμωδία. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν και πάλι οι αδελφοί Farrelly, το καστ συμπληρώνει η μοιραία Kathleen Turner (The War of the Roses), και η νέα συνάντηση των δύο αστείων κινηματογραφικών φίλων υπόσχεται να είναι ακόμα πιο διασκεδαστική από την πρώτη.

Σύνοψη:

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία τους περιπέτεια, οι καλόκαρδοι, αν και όχι ιδιαίτερα έξυπνοι, κολλητοί Harry Dunne (Jeff Danniels) και Lloyd Christmas (Jim Carrey) ξανασμίγουν. Όταν ο Harry μαθαίνει ότι έχει μια κόρη κάπου εκεί έξω, προσπαθεί να βγάλει τον Lloyd από την κωματώδη κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει μετά τη χοντρή χυλόπιτα που έφαγε από τη Mary και να τον πείσει να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα, για να την αναζητήσουν. Ο Lloyd εντωμεταξύ είναι και πάλι ερωτευμένος. Μετά από τόσο χρόνια όλα, εκτός από την ηλιθιότητά τους, έχουν αλλάξει. Σε αυτό το ταξίδι θα ξεκινήσουν από ένα ίδρυμα, στο οποίο θα έπρεπε να είναι κανονικά εσώκλειστοι, και θα βρεθούν σε μια σύνοδο κορυφής, όπου έχουν μαζευτεί τα λαμπρότερα μυαλά όλου του κόσμου.

Δίο πρωταγωνιστές και δίο σκηνοθέτες.

           

Το 1994 η ταινία Ηλίθιος και Πανηλίθιος έκανε ρεκόρ εισπράξεων σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Έχει περάσει πια στην ιστορία σαν μια κλασική κωμωδία. Παρόλο που οι δημιουργοί της πρώτης ταινίας σκέφτηκαν αμέσως τη συνέχεια, έπρεπε να περάσουν τελικά δύο δεκαετείς για να προχωρήσουν οι ήρωές μας στο επόμενο κεφάλαιο.

Ο Jeff Daniels είχε μείνει κατάπληκτος από την επιτυχία της πρώτης ταινίας. “Το Ηλίθιος και Πανηλίθιος δεν είναι για όλους, αλλά όλοι το παρακολούθησαν” σχολιάζει χαρακτηριστικά. “Όταν έγινε η ταινία, πιστεύαμε πως όλα τα 14χρονα θα ενθουσιαστούν. Δεν περιμέναμε, όμως, τον ίδιο ενθουσιασμό σε ηλικίες από μια γκάμα από οκτώ, έως ογδόντα. Με συναντούν κυριλέ επιχειρηματίες στο αεροδρόμιο και μου λένε πως είναι η αγαπημένη τους ταινία. Πιστεύω ότι η επιτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι αδελφοί Farrelly επικεντρώθηκαν στην αθωότητα των χαρακτήρων του Lloyd και Harry. Η πίεση ήταν μεγάλη, όταν κάναμε τη δεύτερη ταινία” καταλήγει ο ηθοποιός.

Η ιδέα για το σίκουελ πήρε μπρος μερικά χρόνια μετά, όταν ο Carrey βρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο και παρακολούθησε την ανατρεπτική κωμωδία στην τηλεόραση. “Είχα παρακολουθήσει αποσπασματικά την ταινία αρκετές φορές, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είδα το Ηλίθιος και Πανηλίθιος ολόκληρο. Έριξα πολύ γέλιο. Είχαμε κάνει όντως πολύ καλή δουλειά” σχολιάζει ο ηθοποιός.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί έφηβοι είχαν προσεγγίσει τους Daniels και Carrey μεταφέροντάς τους τον ενθουσιασμό τους για την ταινία που τους είχαν συστήσει να δουν οι ίδιοι οι γονείς τους. Ο Carrey αναφέρει: “Ο Lloyd και ο Harry βρίσκονται πολύ πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι είχα συνειδητοποιήσει. Είναι πολύ όμορφο να εισπράττεις την αγάπη του κόσμου. Αυτοί οι χαρακτήρες είναι πλέον τόσο οικείοι. Έτσι, δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα στη δεύτερη ταινία να εκπαιδεύσουμε το κοινό σχετικά με αυτούς τους δύο”.

Ο παραγωγός Charles B. Wessler που συνεργάζεται με τους αδερφούς Farrelly για πάνω από είκοσι χρόνια καταθέτει την δική του άποψη για την επιτυχία της πρώτης ταινίας. “Μια από τους παραμέτρους που έχουν κάνει τόσο επιτυχημένη την ταινία, είναι το γεγονός ότι οι Lloyd και Harry είναι αρκετά μεγάλοι, για να είναι τόσο ηλίθιοι. Ζουν εντελώς στον κόσμο τους, αλλά τελικά βρίσκουν τρόπο και καταφέρνουν να επιβιώσουν”.

O Peter Farrelly μάς εξηγεί ποιο είναι το ενδιαφέρον στις ζωές των χαρακτήρων και γιατί το βρίσκουμε τόσο φρικτά αστείο: “Οι Lloyd και Harry είναι γεμάτοι ζωή, είναι πνεύματα ελεύθερα. Οι άνθρωποι λατρεύουν τέτοιους τύπους. Παρόλο που είναι κάπως ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, νοιάζεται πολύ ο ένας για τον άλλο. Είναι πραγματικά αξιαγάπητοι”.

Με τα χρόνια οι Peter και Bobby Farrelly συζήτησαν το ενδεχόμενο για μια συνέχεια της ταινίας.  Ένα θέμα, όμως, ήταν αδιαπραγμάτευτο για αυτούς, θα έπρεπε να υπάρξει το ιδανικό σενάριο.  Σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν επίγνωση του αντίκτυπου της πρώτης ταινίας. Δεν θα ήθελαν με τίποτα να αμαυρωθεί η εικόνα που είχαν οι fan για τους δύο χαρακτήρες.

Η ιστορία θα συνεχιζόταν 20 χρόνια μετά. Τα αγόρια μας είναι πλέον μεσήλικες, αλλά ακόμη ηλίθιοι. “Γνωρίζαμε ότι ο Jim και ο Jeff με την πρώτη ταινία, είχαν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη, έτσι το σενάριο έπρεπε να δουλευτεί διεξοδικά” θυμάται ο Bobby Farrelly. “Το κλειδί ήταν να γνωρίσει ο κόσμος ότι ο Lloyd και ο Harry παραμένουν δύο καλόκαρδοι τύποι. Δεν έχουν ωριμάσει και δεν έχουν εξελιχθεί καθόλου. Έχει, όμως, ο ένας τον άλλο και αυτό τους βοηθά να τα καταφέρνουν”.

O Bennett Yellin, ένας από τους σεναριογράφους της πρώτης ταινίας, επιστρέφει για το δεύτερο κεφάλαιο. “Είναι σαν ένα ωραίο κρασί, έτσι και η ταινία έπρεπε να πάρει κάποιο χρόνο, για να ωριμάσει” σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Η ενέργεια που βγάζει ο Carrey  γενικά σαν ηθοποιός, αλλά και ειδικότερα στην ταινία είναι χαρακτηριστική. Ο ίδιος σχολιάζει: “Θέλω απεγνωσμένα σε κάθε ταινία να δημιουργώ κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Βέβαια, έχω πολλούς “συνενόχους” σε όλο αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τους Pete και Bob. Πρόκειται για τους πιο παράξενους αρχηγούς που θα ήθελε κάποιος να ακολουθεί. Είναι πολλοί ανοιχτοί και cool με όλους.  O βασικός “συνένοχος”, όμως, είναι ο Daniels, ο οποίος σχολιάζει για αυτήν τους τη σχέση: “Πάντα ακολουθώ και αντιδρώ στο υπέροχα δημιουργικό μυαλό του Jim. Ό,τι περίπου συμβαίνει και με τους Lloyd και Harry. Ο Harry είναι πάντα μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Lloyd και όλο αυτό λειτουγεί περίφημα. Υπάρχει τρομερή χημεία μεταξύ μας και είμαστε φιλαράκια και εκτός κάμερας. Όλη αυτή η κατάσταση μεταφέρεται και στα γυρίσματα”. 

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες

Επιθυμία των αδερφών Farrelly ήταν να πλαισιώσουν τους δυο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες με δευτερεύοντες εξίσου σημαντικούς. Στην πρώτη ταινία, υπήρχε μόνο μια απλή αναφορά στο όνομα “Fraida Felcher”. Στο Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο, το “γκομενάκι από το Cranston” υποδύεται η Kathleen Turner. Βασικά το ίδιο το σενάριο βρήκε τη γνωστή ηθοποιό, πολύ πριν την προσεγγίσουν οι αδερφοί Farrelly, αφού στο ίδιο το γραπτό η περιγραφή του χαρακτήρα αφορούσε σε μια τύπισσα που έχει κάπως Kathleen Turner στιλάκι. “Νομίζω πως σίγουρα θα μπορούσα να υποδυθώ μια τέτοια προσωπικότητα. Ο ρόλος μου στην ταινία είναι να προσπαθώ να προσγειώσω τους Lloyd and Harry στην ομαλότητα, να τους γειώσω κάπως” σχολιάζει η ηθοποιός.

Ο Peter Farrelly  αναφέρει πως ήταν τιμή τους να έχουν μαζί στο team την έμπειρη ηθοποιό. “Θα δείτε μια Kathleen Turner, όπως δεν την έχετε δει ποτέ.  Ήταν ιδιαίτερα προσηλωμένη στο ρόλο της με ένα πολύ γενναίο και ξεκαρδιστικό τρόπο. Βασικά, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα ήταν μαζί μας, όταν πρωτογράφτηκε το σενάριο.  Ήταν κάτι σαν ένα οπτικό ερέθισμα, για να αντιληφθεί αυτός που διαβάζει το κείμενο σε τι τύπο γυναίκας αναφέρεται. Δεν το πιστεύαμε, όταν μάθαμε, ότι η ίδια ήθελε το ρόλο” σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Ο Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο ήταν μια ευκαιρία για τους Carrey και Turner να συνεργαστούν ξανά. Οι δυο τους είχανε δουλέψει μαζί 30 περίπου χρόνια πριν στην ταινία Peggy Sue Got Married.  “Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που ήθελε να παίξει στην ταινία” σχολιάζει ο Carrey.  “Παρόλο που εγώ και ο Jeff δουλεύουμε με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τους περισσότερους ηθοποιούς, εκείνη προσαρμόστηκε αμέσως στους ρυθμούς μας”.

O κωμικός Rob Riggle υποδύεται στην ταινία τους δίδυμους αδερφούς Travis and Captain Lippincott, τους κακούς της ιστορίας.  “Κανένας από τους δύο δεν είναι καλό άτομο, αλλά αυτό είναι που έχει τόση πλάκα” αναφέρει ο Riggle. “Πραγματικά θα έκανα οτιδήποτε μού ζητούσε ο Pete ή ο Bobby. Το Ηλίθιος και Πανηλίθιος είναι μια ταινία σταθμός, όλοι την θυμούνται. Είναι πολύ σημαντικό να παίζεις και εσύ κάποιο ρόλο στην ιστορία”.

 

Η πρώτη σκηνή που ο Riggle δούλεψε με τους Carrey και Daniels έχει χαραχτεί για τα καλά στο μυαλό του. “Ήμασταν σε ένα αυτοκίνητο και εκείνη τη στιγμή σκεφτόμουν, πω φίλε! Είμαι μαζί με τον Jim και τον Jeff, πόσο cool είναι αυτό!’’ θυμάται ο κωμικός ηθοποιός. “Ήταν τέλεια στιγμή, αλλά μου πήρε κάμποση ώρα να συγκεντρωθώ και να κάνω σωστά τη σκηνή”.

Το ταλέντο του Rob είναι “ύπουλο”, είναι αξιαγάπητος με έναν περίεργο τρόπο” αναφέρει ο  Bobby Farrelly.  “Οι Lippincotts δεν είναι καλοί άνθρωποι, αλλά εξαιτίας του Rob, απλά δεν μπορείς να τους μισήσεις με τίποτα”.

Και οι δύο Lippincotts συνδέονται στενά με την Adele Pinchelow, την οποία υποδύεται η Laurie Holden. Γνωστή στο κοινό από το The Walking Dead, και αυτή, όπως η Turner, έχει παίξει στο παρελθόν μαζί με τον Carrey. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στην ταινία The Majestic.

Η Holden και ο Riggle μοιράστηκαν κάποιες σκηνές στην ταινία που δύσκολα θα ξεχάσει κάποιος από τους δύο. “Είχαμε κάποιες σκηνές οικειότητας που οι περισσότεροι… δεν γνωρίζουν” γελάει με νόημα η Holden. Από την άλλη, ο Riggle δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει αυτές τις σκηνές: “Απλά έπιασε το πόδι μου και το έβαλε στο στόμα της” λέει με νόημα. “Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολύ θάρρος και κουράγιο, για να το κάνεις” δηλώνει εμφατικά ο ηθοποιός.

Η Penny είναι μάλλον η βιολογική κόρη της Fraida. Αυτό που δεν είναι καθόλου σίγουρο είναι ο πατέρας. Η Rachel Melvin υποδύεται την  Penny Pinchelow. H Melvin έκανε ένα διαφημιστικό στο Λος Άντζελες, όταν γνώρισε τον υπεύθυνο του cast, Rick Montgomery.  “Εκείνος μού είπε, ‘έχω κάτι πολύ ενδιαφέρον που θα μπορούσε να σε αφορά’” θυμάται η ηθοποιός.  “Θα σε ενδιέφερε να περάσεις cast για το Ηλίθιος και Πανηλίθιος Δίο με τους αδερφούς Farrelly;  Είσαι γλυκιά και ετοιμόλογη και πιστεύω ότι θα τους αρέσεις” της είπε χαρακτηριστικά ο Montgomery. 

Η μόνη έρευνα που έκανε η Melvin για την ταινία ήταν απλά να δει την πρώτη ταινία, για να αντιληφθεί την αύρα των Lloyd και Harry. “Οι γονείς μου λατρεύουν το Ηλίθιος και Πανηλίθιος. Η δική μου αγαπημένη σκηνή είναι στο τέλος με τις Χαβανέζες” σχολιάζει η νεαρή ηθοποιός.

Ο Daniels ήταν πολύ πρόθυμος να δώσει κάποιες συμβουλές στους άλλους ηθοποιούς. “Η εμπειρία της πρώτης ταινίας μάς έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε με ασφάλεια στους συναδέλφους μας, πώς μπορεί κάποιος να γίνει ηλίθιος” σχολιάζει ο ηθοποιός.

Trivia/Fun facts


•Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 στην Atlanta, στην Georgia.

•Ο Billy (Brady Bluhm) ο πιτσιρικάς με το πουλί που οι δύο ήρωες είχαν κάποια θέματα μαζί του, επιστρέφει και στη δεύτερη ταινία. 

•“Δεν είχα ιδέα ότι μια ατάκα που είπα στην πρώτη ταινία θα με ακολουθούσε στο υπόλοιπο της ζωής μου” λέει χαμογελώντας ο  Bluhm, το παιδί με το πουλί. Οι παραγωγοί είχαν χάσει κάθε ίχνος του από την πρώτη ταινία, τον βρήκαν μέσω facebook και έμαθαν ότι τώρα εργάζεται σαν δάσκαλος.

•Ο Daniels ήταν ήδη στο Λος Άντζελες, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, αφού κέρδισε ένα βραβείο Emmy για το ρόλο του στην ταινία The Newsroom.  “Κέρδισα το βραβείο παίζοντας έναν τύπο που είναι πραγματικά πολύ έξυπνος. Είχε πλάκα που στο καπάκι έπρεπε να υποδυθώ ένα τόσο ηλίθιο άτομο”.

•Σε κάποιες σκηνές που έπρεπε να γίνει body-painting, οι παραγωγοί συνεργάστηκαν με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα Carolyn Roper. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εκπληκτικό και όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

Credits:


Σκηνοθεσία: Peter Farrelly and Bobby Farrelly

Σενάριο: Sean Anders, John Morris, Peter Farrelly, Bobby Farrelly, Bennett Yellin, Mike Cerrone.

Παίζουν: Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Rob Riggle, Laurie Holden, Rachel Melvin

Παραγωγοί: Charles B. Wessler, Bradley Thomas, Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Riza Aziz, Joey McFarland.

Διάρκεια: 110’