Στην έκθεσηHey Pal, ο Δημήτρης Φραγκάκης αναπτύσσει μια αλληγορική και σε κάποιο βαθμό αυτοβιογραφική ιστορία, μέσα από ένα πλούσιο αριθμό πρόσφατων σχεδίων, πινάκων και γλυπτών. Η ιστορία αυτή εκτυλίσσεται αποσπασματικά γύρω από μια φανταστική Λίμνη, όπου φιγούρες, εικόνες, ευρήματα και συναπαντήματα ρίχνουν ένα κάποιο φως στην ασκητικότητα και την επιμονή του ανθρώπου που μοχθεί μέσα στη σκιά και τη λάσπη. Για τον καλλιτέχνη, η εργασία του περιγράφεται ως ανασκαφή και κατάδυση, και ως εκ τούτου τοποθετείται στο όριο της Λίμνης, δηλαδή στον μικρόκοσμο που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στο υγρό και το στερεό, το νερό και το χώμα.

Τα πλείστα γλυπτά της έκθεσης φτιάχτηκαν μεν αρχικά με πηλό, αλλά στη συνέχεια καλουπώθηκαν και έγιναν χυτά με ρητίνη στο χρώμα του πηλού. Η τεχνική αυτή επιτρέπει στα έργα να διατηρούν όλες τις λεπτομέρειες της χειρονομίας πάνω τους, αλλά και να έχουν την όψη του υγρού πηλού, σαν να έχουν μόλις πλαστεί. Η ίδια πλαστικότητα είναι εμφανής και στα ζωγραφικά έργα της έκθεσης σε διάφορες επιφάνειες (μέταλλο, ξύλο), όπου οι μορφές φαίνονται ρευστές και τα περιγράμματά τους εύπλαστα. Στα σχέδια δε, η Λίμνη γύρω από την οποία εκτυλίσσεται το αφήγημα της έκθεσης απεικονίζεται πότε άμεσα με φιγούρες κολυμβητών, και πότε υπονοείται μέσα από τους τίτλους των έργων.

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Δημήτρης Φραγκάκης γεννήθηκε το 1982, στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι. Καβάλας το 2006. Το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Σ.Κ.Τ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Action Field Korda, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και στην Depo Darm – Contemporary Art Space, από την οποία εκπροσωπείται αποκλειστικά. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.


Κεντρικό Έργο: Dimitris Fragakis – “Acorn Tree” (Two men climbing), 2017, oil on canvas, 160 x 140 cm © Depo Darm