Από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2014 θα λάβει χώρα στην Αθήνα το αρχιτεκτονικό πειραματικό εργαστήριο ΗΕLLAΣTOCK 2014, μέρος του διεθνούς δικτύου των διοργανώσεων Bellastock (www.bellastock.com), το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας, με πρωτοβουλία φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το HELLAΣTOCK 2014, εχει θέμα την αιωρούμενη πόλη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα πειραματιστούν με εφελκυόμενες και αναρτημένες κατασκευές από πανί και σχοινί μέσα σε ένα σκελετό σκαλωσιάς που αναπτύσσεται δυναμικά και καθ’ύψος.

Το Bellastock είναι μία ένωση-δίκτυο φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων, με αφετηρία την Γαλλία, η οποία ενθαρρύνει την συνεργασία πάνω σε δράσεις και έργα που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, την πόλη και το χώρο γενικότερα. Πρόκειται για μία πλατφόρμα δράσης με σκοπό την προαγωγή του πειραματισμού στην αρχιτεκτονική, ως έναν μοχλό καινοτομίας αλλά και ως παιδαγωγικό εργαλείο.

Με βασικό στόχο την ανταλλαγή ιδεών, εργαλείων, μεθόδων, μέσων αλλά και τεχνογνωσίας, το δίκτυο Bellastock εξαπλώνεται μέσω “θυγατρικών” διοργανώσεων ανά τον κόσμο κυρίως με την μορφή ολιγοήμερων κατασκευαστικών εργαστηρίων. Οι διοργανώσεις αυτές στηρίζονται στη λογική της εφήμερης πόλης, μίας πόλης που κατασκευάζεται και έχει διάρκεια ζωής για το χρονικό διάστημα που διεξάγεται το εργαστήριο και όπου οι συμμετέχοντες πειραματίζονται κατασκευάζοντας το κατάλυμά τους για το χρονικό αυτό διάστημα.

Το HELLAΣTOCK, η ελληνική εκδοχή της διοργάνωσης, είναι μία διεθνής συνάντηση φοιτητών αρχιτεκτονικής και design καθώς και νέων ερευνητών που απευθύνεται σε 150-200 συμμετέχοντες από Σχολές ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη. Απαρτίζεται από ένα τριήμερο κατασκευαστικό εργαστήριο που πλαισιώνεται από μία περίοδο πέντε ημερών (5+3), όπου λαμβάνουν χώρα διαλέξεις, ενημερώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και άλλα δρώμενα, με σκοπό τον βαθύτερο και πιο ολοκληρωμένο προβληματισμό πάνω στο ζήτημα που θα εξεταστεί τις τρεις ημέρες της κατασκευής, καθώς επίσης την επαφή με διαφορετικές προσεγγίσεις και την πολιτισμική ζύμωση.

Το τριήμερο κατασκευαστικό μέρος του HELLAΣTOCK 2014 υποστηρίζεται από ένα εισαγωγικό-θεωρητικό πενθήμερο, το οποίο προηγείται, όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες των υλικών, μέσα από δράσεις, διαλέξεις και δοκιμές, σε συνεργασία με καθηγητές και άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες. Το πενθήμερο pre-week διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. ενώ το κατασκευαστικό τριήμερο στους χώρους της μελλοντικής Πολιτιστικής Ακτής του Ο.Λ.Π, στο λιμάνι του Πειραιά. Με το πέρας της διοργάνωσης στόχος είναι η επιτόπου έκθεση της εφήμερης πόλης, η επανάχρηση των υλικών της, καθώς και η έκδοση τεύχους
για την ευρύτερη παρουσίαση της έρευνας και των αποτελεσμάτων του.

Το HELLAΣTOCK θέτει τις βάσεις, με την διοργάνωση της πρώτης αντίστοιχης συνάντησης στην Ελλάδα,τόσο για την δημιουργία όσο και την εδραίωση μίας δυναμικής πλατφόρμας έμπρακτου πειραματισμού και ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αρχιτεκτονική, τον χώρο και την πόλη, βασιζόμενη στην δυναμική των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σχολών Αρχιτεκτονικής. Ως μέρος του διευρυμένου δικτύου των διοργανώσεων Bellastock, με αφετηρία την ομώνυμη και πρώτη αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Γαλλία, το HELLAΣTOCK αντλεί τη δυναμική του από τον διαρκή διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις διοργανώσεις-μέλη του δικτύου, προάγοντας την διεθνή συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών. Για αυτούς τους λόγους έχει ήδη κερδίσει την ενθουσιώδη υποστήριξη της εγχώριας αρχιτεκτονικής κοινότητας καθώς διεξάγεται με την υποστήριξη τόσο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., όσο και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.