Το Ηellas Filmbox Berlin, πρόκειται να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αφιερωμένο στον νέο κυπριακό κινηματογράφο με έξι ταινίες. Με το πρόγραμμα αυτό το φεστιβάλ επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εικόνα τόσο της κινηματογραφικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, όσο και των θεμάτων που έχουν απασχολήσει τους Κύπριους δημιουργούς.

Χρονική αφετηρία του αφιερώματος αποτελεί η δεκαετία του ΄90 με μια ταινία-σταθμό για το σινεμά της Κύπρου, τη «Σφαγή του Κόκορα» του Ανδρέα Πάντζη. Το πέρασμα στην επόμενη δεκαετία γίνεται με τη δεύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους του Γιάννη Οικονομίδη, την «Ψυχή στο Στόμα», με παρουσία στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών. Από μια εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης ηθικής που το ένστικτο έρχεται να διαταράξει στην ταινία του Ανδρέα Πάντζη, o Γιάννης Οικονομίδης μάς ωθεί σε μια ελεύθερη πτώση σε μια κοινωνία, η οποία τελεί υπό μόνιμη και μη αναστρέψιμη σήψη.

Μια δεκαετία μετά, το «Fish’n Chips» του Ηλία Δημητρίου και το «Conveyor Belt» της Αλεξίας Roider έρχονται να φωτίσουν από νέα σκοπιά το ζήτημα της ταυτότητας, αλλά και της αποξένωσης που αναπόφευκτα αποτελεί σκέλος του. Μια ιστορία Κυπρίων της διασποράς που αποφασίζουν να κάνουν το βήμα του επαναπατρισμού από τη μία κι ενός μοναχικού άντρα που αναζητά τον εαυτό του στα στενά όρια του διαμερίσματός του από την άλλη, προσφέρουν δύο διαφορετικές αναγνώσεις της ανάγκης του ανθρώπου να ορίσει το ποιος είναι αποδεικνύοντας την αδυναμία του να ξεπεράσει το στάδιο του ετεροπροσδιορισμού.

Το ντοκιμαντέρ «Ύστερα μένει η θάλασσα» των Χρίστου Γεωργίου και Γιώργου Κούμουρου δίνει μια παραστατική περιγραφή της τουρκικής εισβολής του 1974 όπως την έζησαν οι κάτοικοι της κατεχόμενης πλέον Γιαλούσας, ενώ η ταινία μυθοπλασίας «Το Αγόρι στη Γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους μας μεταφέρει στην Κύπρο του ’80, όταν οι μνήμες της εισβολής στοιχειώνουν ακόμη τον κόσμο των μεγάλων που στα μάτια των παιδιών φαίνεται να χρήζει σημαντικών αλλαγών.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Ύστερα μένει η θάλασσα, Χρίστος Γεωργίου & Γιώργος Κούμουρος, 2016
Το αγόρι στη γέφυρα, Πέτρος Χαραλάμπους, 2016
Conveyor Belt, Αλεξία Roider, 2015
Fish’n Chips, Ηλίας Δημητρίου, 2011
Ψυχή στο στόμα, Γιάννης Οικονομίδης, 2001
Η σφαγή του κόκορα, Ανδρέας Πάντζης, 1996

Την επιλογή των ταινιών και την επιμέλεια του προγράμματος έκαναν η Ιωάννα Κρυωνά και ο Δαρείος Χαλίλι.

Artists Forum: Πλάι στο αφιέρωμα, στο πλαίσιο του νεοσύστατου Artists Forum του Αστέρη Κούτουλα, στο Βερολίνο θα παρευρεθεί για συζήτηση ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Ηλίας Iωάννου και μετά τη συζήτηση θα γίνει παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Μarios Ioannou Elia – Sound of Vladivostok» του Κωστή Νικόλα.

– Tα προγράμματα NEW VISION και NTOKIMANTEΡ

To Ηellas Filmbox Berlin 2018 περιλαμβάνει και φέτος το καθιερωμένο τμήμα NEW VISION, που θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τρεις ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Και φέτος, το πρόγραμμα ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης.

Πιο αναλυτικά για τις μεγάλου μήκους NEW VISION, η ταινία «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου καταπιάνεται με επτά διαφορετικές ιστορίες για επτά πρόσωπα που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους στην Ελλάδα της κρίσης. Όλα συνδέονται ταυτόχρονα με μια κοινή απελπισμένη πράξη: την τελευταία τηλεφωνική κλήση προς το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που ονομάζεται «γραμμή ζωής». Το «Receta» του Μιχάλη Μαντά δεσμεύεται να διασταυρώσει την ταινία ντοκιμαντέρ και την πρωτοποριακή παράσταση με συγχρονισμένο ηχητικό υλικό της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σκηνοθέτη και των κινηματογραφημένων θεμάτων. Στόχος του δημιουργού είναι η αναζήτηση και καταγραφή των κοινοτήτων που επισκέφτηκε καλλιεργώντας φιλίες στο παρελθόν. Το «Time is up» του Νικόλα Πουρλιάρου, ήδη γνώριμου του φεστιβάλ με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του «Half Life» πέρσι, είναι το χρονικό ενός βιντεοσκοπημένου ημερολογίου: ο ήρωας Χάρης επιστρέφει στο σπίτι του μια Παρασκευή ανακοινώνοντας στο πρώτο βίντεο ότι θα αυτοκτονήσει τις επόμενες 48 ώρες.

«Οι συνεργάτες μου Μιχάλης Παλαιολόγου, Klaus Salge και εγώ κάναμε επιλογές που πιστεύουμε ότι καινοτομούν και έχουν να προτείνουν κάτι νέο στην κινηματογραφική φόρμα, ελπίζοντας να αρέσουν οι ταινίες στο κοινό» λέει ο σκηνοθέτης και παραγωγός, υπεύθυνος του προγράμματος Δημήτρης Αργυρίου.

Οι ταινίες:

Μικρού Μήκους:

«Hiwa», Ζακλίν Λέντζου, επίσημη συμμετοχή στα Berlinale Shorts 2017
«Ηeimlich», Kώστας Μπακούρης, Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας 2017, διεθνής πρεμιέρα
«Eθνοφοβία», Jοan Zhonga, Giffoni Film Festival, γερμανική πρεμιέρα
«Φάλαινα 52», Θανάσης Τρουμπούκης, Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Αθήνας, γερμανική πρεμιέρα
«Astrometal», Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Φεστιβάλ Βενετίας, γερμανική πρεμιέρα
«Προετοιμασία», Σοφία Γεωργοβασίλη, Toronto International FF, γερμανική πρεμιέρα
«Aίνιγμα», Aντώνης Ντούσιας, Αρης Φατούρος, Annecy International FF, Interfilm
«Copa-Loca», Χρήστος Μασσάλας, Φεστιβάλ Καννών – Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών
«Unbearable Sun», Βάσια Βαλκανιώτη, παγκόσμια πρεμιέρα
«Studio Hamattan», Στέφανος Παυλάκης, παγκόσμια πρεμιέρα

Μεγάλου Μήκους:

«Γραμμές», Βασίλης Μαζωμένος, γερμανική πρεμιέρα
«Receta», Μιχάλης Μαντάς, παγκόσμια πρεμιέρα
«Time is Up», Νικόλας Πουρλιάρος, παγκόσμια πρεμιέρα

Για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας για το πρόγραμμα NEW VISION, Kριτική Επιτροπή αποτελείται από τους Clemens Wilhelm, Nadja Sayej και ένα τρίτο μέλος που θα ανακοινωθεί.

Το πρόγραμμα των ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, με δυνατή γυναικεία παρουσία, περιλαμβάνει πέντε ταινίες τεκμηρίωσης. Πιο ειδικά, το «In Situ» της Χρύσας Τζελέπη και του Ακη Κερσανίδη, είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής: με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ‘80 τότε που η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελέυθερου αυτοσχεδιασμού και της δημιουργικής μουσικής, ταξιδέυουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές κάποιων μουσικών.

Το «Bυζιά» των Στέλιου Τατάκη και Ανιές Σκλάβου συγκεντρώνει διάφορες ανθρώπινες ιστορίες για το στήθος. Η μεγάλη ιστορία είναι ο καρκίνος του μαστού. Μία γυναίκα μιλάει για την αρρώστια, για τους φόβους, τις ελπίδες της και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται. Τα βυζιά μιλάνε και αυτά. Μιλάνε για ό,τι τα απασχολεί, τι τους αρέσει, τι τα πληγώνει. «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» της Μαργαρίτας Μαντά είναι μια κινηματογραφική περιήγηση στην πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Κυρίαρχη μαρτυρία είναι αυτή της ίδιας, αλλά και της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

«Ο τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν: Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Κάθε φορά που περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον καθημερινό ήρωα που κρύβουν μέσα τους. Το «Μάνα» της Βάλερι Κοντάκου είναι η συγκινητική ιστορία κάποιων γυναικών που από κορίτσια κλειστηκαν σε ένα μοναστήρι αλλά όχι με σκοπό να αφοσιωθούν στην προσευχή και τον Θεό, αλλά να προσφέρουν βοήθεια σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά: είναι οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού που ακόμη και σήμερα περιθάλπουν παιδά χωρίς απολύτως καμιά βοήθεια από το κράτος.

«Πέντε ντοκιμαντέρ από πέντε γυναίκες σκηνοθέτες (και όχι μόνο). Στο επίκεντρο βρίσκονται γνωστοί αλλά και λιγότερο γνωστοί ήρωες. Κοινό τους σημείο; Πτυχές της ελληνικής κοινωνίας από ανθρώπους που πάλεψαν και αγωνίστηκαν για να προσεγγίσουν μοναδικά τη δική τους καθημερινότητα αλλά και των συνανθρώπων τους» δηλώνει για την επιλογή των ταινιών η film curator και υπεύθυνη του προγράμματος Ντοκιμαντέρ Γιάννα Σαρρή.

Οι ταινίες:

In Situ, Χρύσα Τζελέπη, ‘Ακης Κερσανίδης, 2017, διεθνής πρεμιέρα
Βυζιά, Στέλιος Τατάκης, Ανιές Σκλάβου, 2017, διεθνής πρεμιέρα
Ο μεγάλος περίπατος της ‘Αλκης, Μαργαρίτα Μαντά, 2017, γερμανική πρεμιέρα
Ο τερματισμός, Ελιάνα Αμπραβανέλ, 2016, γερμανική πρεμιέρα
Mάνα, Βάλερι Κοντάκος, 2015, γερμανική πρεμιέρα

BOX TALKS

Tο Hellas Filmbox Berlin 2018 παρουσιάζει τα «Βox Talks. Συζητήσεις με καλλιτέχνες του κινηματογράφου.

1. Volker Schlöndorff & Γιάννης Σακαρίδης – «EVERY TIME FILM, A dialogue between Volker Schlöndorff and Yannis Sakaridis»

25.1.2018, 19.00, Urban Spree

To Ηellas Filmbox Berlin έχει την τιμή να παρουσιάσει, στο πλαίσιο του προγράμματος των Box Talks, τον μεγάλο και πολυβραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ (Volker Schlöndorff) σε μια συζήτηση με έναν από τους πιο ταλαντούχους και διακεκριμένους κινηματογραφιστές της Ελλάδας, τον Γιάννη Σακαρίδη. Το Box Talk θα γίνει την Πέμτη 25 Ιανουαρίου 2018, στις 19.00 στον πολυχώρο του Urban Spree.

2. Konstantin Wecker, Ζαφείρης Χαϊτίδης & Elisa Simantke

28.1.2018, 19:00, Urban Spree

Στο Box Talk της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018, που θα αποτελεί και το closing event του φεστιβάλ, θα συναντηθούν ο Ελληνας κινηματογραφιστής Ζαφείρης Χαϊτίδης και ο διάσημος Γερμανός συνθέτης και τραγουδοποιός Κonstantin Wecker.

HELLAS FILMBOX CLOSING EVENT 2018

CLOSING Ομιλίες & Απονομή Βραβείων New Vision

Το Hellas Film Box θα κλείσει στις 28/1 με το Box Talk των Konstantin Wecker, Ζαφείρης Χαϊτίδης & Elisa Simantke, συναυλία από τον The Boy και After Show Party.