Το «HAPPY BIRTHDAY», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρίστου Γεωργίου, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης. Κάτι που ούτως η άλλως δοκιμάζει τη σχέση πατέρα και κόρης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο πατέρας και η κόρη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε ρόλους που τους έχουν κάνει εχθρούς, η δοκιμασία είναι ακόμα πιο έντονη…

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Γιώργος (Δημήτρης Ήμελλος) με την ανησυχία του πατέρα που θέλει να προστατέψει την κόρη του από ό,τι επικίνδυνο μπορεί να υπάρχει στον κόσμο – έγινε αστυνομικός πιστεύοντας πως αυτός θα είναι ο ρόλος του – βλέποντας όμως τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της κόρης του νιώθει ντροπή για αυτό που εκείνη βλέπει.

Η Μαργαρίτα (Νεφέλη Κουρή) που βλέπει τον κόσμο μόνο με τις απόλυτες αλήθειες της ηλικίας της, παλεύει να κατανοήσει την ιδέα πως μπορεί την ίδια στιγμή ο Γιώργος, να είναι και ο πατέρας της και ένας αστυνομικός μονάδας αποκατάστασης τάξης που καταστέλλει με βία τους διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας.

Παρόλο το αρχικό φόντο των ταραχών η ιστορία στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της οικογένειας. Παρατηρώντας την ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου και της Μαργαρίτας βλέπουμε δύσκολες αλλά και κωμικές στιγμές, με πολύπλοκα συναισθήματα που πάνω από όλα εκφράζουν την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας μας. Αυτό είναι άλλωστε το φλέγον θέμα της ιστορίας , όχι οι ταραχές, αλλά η σχέση του πατέρα και της κόρης που αγαπιούνται αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ο ένας τον άλλο, και πως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό.

Η αφήγηση της ιστορίας  εξελίσσεται μέσα από μια λιτή κινηματογράφηση με ρεαλιστική αισθητική, μένοντας κοντά στους χαρακτήρες. Σκοπός είναι να γνωρίσουμε και να νιώσουμε αυτούς τους χαρακτήρες σαν πραγματικούς ανθρώπους, δίνοντας χώρο στις σκέψεις και στα συναισθήματα τους. Για αυτόν το λόγο η δομή της ταινίας στηρίζεται όχι τόσο σε γεγονότα αλλά σε ανθρώπινες στιγμές που συνυπάρχουν συχνά με ένα κωμικοτραγικό τρόπο μέσα από την ένταση μίας μη φυσιολογικής κατάστασης που τα περιβάλει, είτε αυτό είναι μία τούρτα γενεθλίων μέσα σε μία αστυνομική κλούβα είτε ένα άβολο μάθημα οδήγησης σε έναν επαρχιακό δρόμο ανάμεσα στους δύο τσακωμένους χαρακτήρες.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Χρίστος Γεωργίου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ουάρικ στον Κινηματογράφο και Λογοτεχνία (BA Joint Honours), της Βόρειας Σχολής Κινηματογράφου της Αγγλίας στο Λίντς (Post Grad Diploma) και της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου Θεάτρου και Τηλεόρασης της Πολωνίας στο Λόντζ (MA Film Production/ Direction)

Στην φιλμογραφία του συμπεριλαμβάνονται οι βραβευμένες Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές μεγάλου μήκους μυθοπλασίας “Κάτω από τ’ Άστρα” ( Prix de Montreal 2001) και “Μικρο Έγκλημα” (εμπορική επιτυχία στην Γερμανία το 2009) , σειρές μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για το BBC, το Channel 4, το ARTE/ZDF, το AL JAZEERA και την Ελληνική τηλεόραση.

Το “Happy Birthday”, επίσημη συμμετοχή στο Berlinale Co-Production Market το 2014, Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με την υποστήριξη του Eurimage, και επίσημη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Palm Springs είναι η τρίτη μεγάλου μήκους μυθοπλασίας του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου

Σενάριο: Χρίστος Γεωργίου

Ηθοποιοί: Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης