Το Half-Note εγκαινιάζει μια νέα σειρά συναυλιών. Μια Δευτέρα κάθε μήνα ένας σημαντικός δημιουργός παρουσιάζει αποσπάσματα από

το σύνολο της εργογραφίας του. Η σειρά ανοίγει με το Μιχάλη Κουμπιό τη Δευτέρα 16 Ιουανουαρίου 2012 στις 9:30 το βράδυ.

Ο συνθέτης θα παρουσιάσει ένα συναυλιακό πρόγραμμα όπου θα ακουστούν οργανικές του συνθέσεις με διεθνή αναγνώριση όπως «Astradeni», «Tango Peiraeus», «Ionian Sea», «Sand and Sea» κ.α. Δύο νέοι τραγουδιστές, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Χάρης Μακρής θα ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη από το σύνολο της δισκογραφικής του παρουσίας όπως το «Όταν πέφτει το βράδυ», «Στους ουρανούς», «Στο σώμα σου να κατοικώ», «Άγρια ζωή», «Όμορφα ταξίδια», «Καληνύχτα ψυχάκι», «Το φίλτρο», «Πάρε τη σιωπή», κ.α.

Επίσης για πρώτη φορά θα ακουστεί ζωντανά από τον Χάρη Μακρή το τραγούδι «Πες μου ποιος μπορεί» σε στίχους Ηλία Κατσούλη και μουσική Μιχάλη Κουμπιού από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά «Φεύγουν τα τραγούδια» που αποτελεί τον 4ο δίσκο της σειράς «Άξιος λόγος» καθώς και το νέο cd-single της Σαββέριας Μαργιολά «Στείλε μήνυμα» σε στίχους Νίκου Σταθόπουλου και μουσική Μιχάλη Κουμπιού με την χαρακτηριστική jazz κιθάρα του Γιώτη Σαμαρά.

Παίζουν οι μουσικοί:

Μιχάλης Κουμπιός πλήκτρα
Δημήτρης Μαργιολάς νυκτά έγχορδα
Νίκος Καλαντζάκος πιάνο
Γιώτης Σαμαράς κιθάρες
Δήμος Πολυμέρης ακορντεόν
Κυριάκος Κοντάκος βιολί

Τραγουδούν: Σαββέρια Μαργιολά, Χάρης Μακρής

 

Με αφορμή την εμφάνιση της Δευτέρας, το Culturenow.gr έθεσε κάποιες ερωτήσεις στο συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό ο οποίος με χαρά μας απάντησε:

 

 

Μαριάννα Παπάκη: Πείτε μας δυο λόγια για το πρόγραμμα της συναυλίας που θα παρουσιάσετε τη Δευτέρα στο Half Note Jazz Club.

Μιχάλης Κουμπιός: Ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι καλούμαστε να ξαναβρούμε την αίσθηση των αξιών και της κλίμακας. Το μέτρο άριστο. Ισορροπία.

Το υλικό που προτείνω σε αυτή τη συναυλία, προέρχεται από το σύνολο της δισκογραφίας μου. Είναι ένα υλικό που προσπάθησα να μείνει ανεπηρέαστο από την παρακμή που ζήσαμε και ζούμε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Τα χρόνια της πλασματικής και πλαστικής ευμάρειας. Βέβαια μέσα από τους αλαλαγμούς τις ποικιλόμορφες ασέλγειες, τα συντρίμμια και τα αποκαΐδια ακούγεται πάντα, για όσους έχουν ακόμη αυτιά να ακούσουν, ο απόηχος της αρχαίας φωνής του ανθρώπου.

Μ.Π.: Να περιμένουμε εκπλήξεις; Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσετε κάποια από τα τραγούδια σας, πιο τζαζ, (ας μας επιτραπεί η έκφραση) λόγω και του χώρου στον οποίο παίζετε;

Μ.Κ.: Ο συγκεκριμένος χώρος είναι για μένα ιδιαίτερα οικείος. Είναι σαν να παίζω στο σαλόνι του σπιτιού μου. Έχω στήσει πολλές μουσικές παραστάσεις για το χώρο αυτό και κάποια στιγμή οι άνθρωποι που το διαχειρίζονται, μου πρότειναν να παίξω τη μουσική μου. Και έτσι πολύ απλά, θα το κάνω τη Δευτέρα που μας έρχεται. Τώρα όσο για τη  τζαζ, με έχει απασχολήσει πολύ ως ακροατή.

Δεν μπορεί όλο και κάποιες επιρροές θα έχω δεχτεί.

Μ.Π.: Το Δελτίο Τύπου μας προϊδεάζει και για πρώτες παρουσιάσεις δύο τραγουδιών από τον Χάρη Μακρή και τη Σαββέρια Μαργιολά. Πείτε μας δυο λόγια για τα νέα αυτά τραγούδια!


Μ.Κ.:
Το τραγούδι είναι ένα είδος που πάντα έψαχνε και πάντα  θα ψάχνει την ομαδική συμφωνία. Όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στη δισκογραφία, υπήρχαν αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που έπαιζαν τραγούδια καλλιτεχνικών προθέσεων,  ως ενημέρωση. Αυτό για πολλά τραγούδια ήταν αρκετό, για να πετύχουν το σκοπό τους. Να μπουν δηλαδή σε παρέες και σιγά σιγά μέσα στα χρόνια, να κερδίσουν όλο και μεγαλύτερο κοινό. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας δεν γίνεται. Ακόμα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που υποτίθεται ότι στηρίζουν τα “ποιοτικά τραγούδια”, δεν είναι διατεθειμένοι να προτείνουν νέο υλικό. Δυστυχώς νέο υλικό προτείνεται από όλο και περισσότερους σταθμούς, σε μία ανελέητη πλύση εγκεφάλου, με ένα ρεπερτόριο συνυφασμένο με την εφήμερη αξία της μουσικής. Τι να κάνουμε; Βρέθηκε να διεκδικώ τον τίτλο του συνθέτη μουσικής και τραγουδιών, σε δύσκολα χρόνια. Στις δεκαετίες της αφόρητης πασοκίλας, του λαϊκισμού, του χαβαλέ και της καταρράκωσης, Βέβαια και σ΄αυτές τις  δύσκολες δεκαετίες, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που έγραψαν καλά τραγούδια και καλή μουσική. 

Κάποια στιγμή που ξέρεις; μπορεί από τις επόμενες γενιές, οι προσπάθειες τόσο οι δικές μου, όσο και των άλλων ομότεχνων μου, να αντιμετωπιστούν από ένα πιο ευρύ κοινό, με εκτίμηση και σεβασμό. Είμαι όμως ιδιαίτερα τυχερός που το τελευταίο διάστημα, συνεργάζομαι με δύο νέους τραγουδιστές, τη Σαβέρια Μαριολά και Χάρη Μακρή, γεμάτους ενέργεια, ταλέντο και δίψα για διάκριση. Τα νέα μου τραγούδια που τους  εμπιστεύτηκα, αντανακλούν τη δροσιά τους, τα νιάτα τους και παρά το χαρμολυπημένο ύφος των τραγουδιών, αντανακλούν πολύ ελληνικό φώς.

Μ.Π.: Το Half Note Jazz Club έχει φιλοξενήσει θρύλους της τζαζ, σόουλ, έθνικ, και όχι μόνο, διεθνούς μουσικής σκηνής. Αν σας δινόταν η ευκαιρία για μια “φανταστική” μουσική συνεύρεση επί σκηνής με ποιόν από όλους θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

Μ.Κ.: Δεν είμαι ούτε αυτοσχεδιαστής και ούτε λάτρης των επιτόπιων συνθέσεων. Τέτοιου τύπου συναντήσεις αφορούν άλλου είδους μουσικούς. Κάποτε στη νεότητά μου είχα επιχειρήσει και εγώ κάποιες εξωτικές συνεργασίες. Έχουν όμως περάσει πολλά χρόνια από τότε.