Στις 8 Απριλίου στη μουσική σκηνή Αυλαία ο Haig Yazdjian προσκαλεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες τη μεγάλη Ιρανή τραγουδίστρια Mamak Khadem. Ο παγκοσμίου φήμης ουτίστας και συνθέτης συνεχίζει τις γόνιμες και άκρως δημιουργικές συνεργασίες του με μουσικούς της ευρύτερης world σκηνής και ανοίγει… την Αυλαία, σε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μουσικής του Ιράν.

Η Mamak Khadem χαρακτηρίστηκε – όχι άδικα – ως ένα από τα θαύματα της world μουσικής. Αιχμαλωτίζει το κοινό της με το να αναμιγνύει τις μουσικές της ρίζες με την αρχαία ποίηση και μουσική των μεγάλων δασκάλων της Περσίας, σε έναν εμφατικό και επαναστατικό νέο ήχο.

Από τη φύση της είναι νομάδα, ένας άνθρωπος που κινείται μονίμως σε ανοιχτά πεδία. Η δραστηριότητά της είναι μία γέφυρα που συνδέει διαφορετικά τοπία γνώσης. Μουσικά είναι ανοιχτή σε διαφορετικές πολιτιστικές επιδράσεις αλλά έχει ως βάση της την παράδοση της Περσίας.

Συμμετέχοντας στο συγκλονιστικό σταυροδρόμι πολιτιστικών χρωμάτων, μουσικό σχήμα Axiom of Choice, η Mamak κατασκεύασε ένα θόλο – τρόπον τινά – με απλότητα και γενναιοδωρία ταυτόχρονα, για μία απόλυτα γοητευτική γεμάτη συναισθήματα και μουσικότητα καλλιτεχνική εμπειρία, που ενέπνευσε νέους ακροατές να ενδιαφερθούν, να εκτιμήσουν και εν τέλει να εμβαθύνουν μέσω αυτής της οδού στον περσικό πολιτισμό μέσα από ένα συνδυασμό του παλαιού και του σύγχρονου.

Το σόλο άλμπουμ της Mamak, με τίτλο Jostojoo (σ.σ. Παντοτινή αναζήτηση) περιέχει μερικά από τα αγαπημένα της σημεία στην περσική ποίηση, με προσεχτικά διαλεγμένες μελωδίες που προέρχονται από την Αρμενία, την Ελλάδα, την Τουρκία, και ασφαλώς το Ιράν. 

Mamak Khadem: τραγούδi, Haig Yazdjian: ούτι, τραγούδι, Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι, Κώστας Μερετάκης: κρουστά, Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα, Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο