Ο Νίκος Θρασυβούλου συνοµιλεί µε τη σηµαντική Ελληνίδα πεζογράφο για το έργο, τη ζωή της, τις σηµαντικότερες στάσεις της λογοτεχνικής και προσωπικής της διαδροµής.

Μια συζήτηση σε πρώτο πρόσωπο για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, µε τη συµµετοχή του κοινού.

Λίγα λόγια για τη Ζυράννα Ζατέλη

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, µα δεν ασχολείται παρά µε το γράψιµο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο µε διηγήµατα (1984). Ακολούθησε το Στην ερηµιά µε χάρι (1986), επίσης µε διηγήµατα. Το 1993 εκδόθηκε το µυθιστόρηµά της Και µε το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 1994) και το 2001 το µυθιστόρηµα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο µέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνοµα Ραµάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος 2002).

Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγηµα Οι µαγικές βέργες του αδελφού µου, το 2009 το µυθιστόρηµα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο µέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνοµα Ραµάνθις Ερέβους, και το 2011 η συλλογή αφηγηµάτων Ηδονή στον κρόταφο. Το 2010 τιµήθηκε µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Ακαδηµίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της µεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία, τηνΛιθουανία και στις ΗΠΑ.


Φωτογραφία: Κατερίνα Μαριανού