«Η ζωή μπροστά σου», η μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία του θεάτρου Μεταξουργείου και της Άννας Βαγενά συνεχίζει και τον Αύγουστο την περιοδεία σε μεγάλα φεστιβάλ της Αθήνας και της Ελλάδας.

Το έργο είναι η ιστορία μίας ηλικιωμένης γυναίκας της μαντάμ Ρόζας (η Άννα Βαγενά σε ένα από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της), που μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί (Ιμπραήμ Χασάν), που της το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Ένα καταπληκτικό ντουέτο, από τα καλύτερα θεατρικά ζευγάρια που είδαμε ποτέ στο θέατρο. Στην παράσταση παρακολουθούμε την ιστορία αυτών των δύο μοναχικών πλασμάτων που ζουν ο ένας μόνο για τον άλλο. Πρόκειται για μια αγάπη δίχως όρια, μια σχέση απέραντης στοργής και αφοσίωσης.

    
Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ρομάν Γκαρί, με τίτλο »Η ζωή μπροστά σου» που το έγραψε με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζά και απέσπασε το βραβείο Goncourt το 1975. Το 1977 έγινε ταινία με τίτλο “Μαντάμ Ρόζα” με πρωταγωνίστρια τη Simone Signoret και κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και η Simone Signoret το βραβείο Cesar.

Στη συνέχεια διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard) και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες.

Η Άννα Βαγενά μας λέει για το ρόλο της στην παράσταση:

«Λατρεύω αυτή τη γυναίκα τη μαντάμ Ρόζα. Είναι μια βασανισμένη γυναίκα που σαν Εβραία έχει περάσει από την κόλαση του Άουσβιτς και σαν κοινή γυναίκα από την κόλαση του υπόκοσμου. Παρ’ όλα αυτά ή ίσως γι’ αυτό έχει κρατήσει ατόφια μέσα στην ψυχή της την ανθρωπιά.

Η ίδια δεν έχει δικά της παιδιά, γίνεται όμως αληθινή μάνα για τα ορφανά και τα νόθα παιδιά των άλλων κοινών γυναικών. Έχω ερμηνεύσει πολλές γυναίκες σύμβολα στο θέατρο. Την «Λενάκη» στο «Γάμο», την «Αγγέλα Παπάζογλου», την «Ιρίνα» στο «Γάλα», και άλλες. Νομίζω ότι και η «μαντάμ Ρόζα» στη «Ζωή μπροστά σου» του Ρομάν Γκαρί, είναι και αυτή μια γυναίκα σύμβολο. Μία θετή μάνα για τα φτωχά παιδιά, για όλα τα παιδιά του κόσμου. Ένας ρόλος πρόκληση για κάθε ηθοποιό γιατί του δίνει την ευκαιρία να περνάει μέσα σε δευτερόλεπτα από το γέλιο στο δάκρυ από το κωμικό στο δραματικό».

Η κριτική χαρακτήρισε την παράσταση: «πλήρες θέατρο που συγκινεί με την απλότητα, την αλήθεια και προπάντων με το μήνυμά του αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος και ακόμα «η Ζωή μπροστά σου» προσφέρει ιαματική θεατρική εμπειρία, ένα κομμάτι της τέχνης του ανθρωπισμού έμβλημα της τέχνης της αλληλεγγύης».

Διασκευή: Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard)
Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου
Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

ΔΙΑΝΟΜΗ
Μαντάμ Ρόζα: Άννα Βαγενά
Μόμο: Ιμπραήμ Χασάν – Μαρίνος Ριζκ (σε διπλή διανομή)
Γιατρός: Κώστας Λάσκος
Πατέρας: Χρήστος Ροδάμης

Πρόγραμμα περιοδείας Αυγούστου

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΩΡΑ 21:00 – ΤΙΜΕΣ : 15ΕΥΡΩ & 12ΕΥΡΩ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΑΙΓΙΝΑ
ΑΥΛΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΩΡΑ 21:00 – ΤΙΜΕΣ: 15ΕΥΡΩ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ 12ΕΥΡΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΡΟΚΕΕΣ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΡΟΚΕΩΝ
ΩΡΑ 21:00 – ΤΙΜΕΣ: 15ΕΥΡΩ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ 12ΕΥΡΩ

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΣΑΡΩΝΙΔΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “ΟΡΦΕΑΣ”
ΩΡΑ 21:00 – ΤΙΜΕΣ: 15ΕΥΡΩ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ 12ΕΥΡΩ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΚΗΦΙΣΙΑ
ΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – ΔΙΟΝΥΣΟΥ & ΜΥΡΣΙΝΗΣ
ΤΙΜΕΣ: 15ΕΥΡΩ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ 12ΕΥΡΩ