Έτος 1897, Παραμονή Χριστουγέννων, Βουκουρέστι: μια εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν με τη μέγιστη ένταση το παρόν, κοιτώντας με πεποίθηση προς το μέλλον· μια εποχή με αληθινά πάθη και συναισθήματα, με μονομαχίες και κοσμοπολίτικους χαρακτήρες σε μια συνεχή αναταραχή να διαμορφώνουν και ν’ αναδιαμορφώνουν ζωές και πεπρωμένα σε μια ξέφρενη και μεταξένια αναζήτηση του εαυτού.

Ένας άντρας εντοπίζεται αναίσθητος σε μια περιοχή κοντά στο Βουκουρέστι. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι τρέχει μ’ αυτόν και ο καθένας υποπτεύεται κάτι άλλο: άραγε είναι ένας διεθνής απατεώνας που θέλει να χαθούν τα ίχνη του; Ένας δολοφόνος; Ένας ψυχασθενής; Σιγά σιγά, ένα πλήθος συγκεντρώνεται γύρω του: ένας γιατρός και η κόρη του, ένας αστυνομικός, ένας 8χρονος παραγγελιοδόχος που διασχίζει όλη την πρωτεύουσα με γράμματα και πακέτα και, τελευταίοι αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί, οι δημοσιογράφοι της πιο σημαντικής για την εποχή εφημερίδας.

Ένα μυθιστόρημα, που αναμειγνύει την αστυνομική δράση με την κοινωνική παρατήρηση, με εξαιρετικά ζωηρούς χαρακτήρες, από αυτούς που γίνονται αμέσως φίλοι μας, λαμβάνει χώρα σε μόλις δεκατρείς ημέρες: από την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου έως το τέλος του έτους. Η ατμόσφαιρα του κόσμου του Βουκουρεστίου γύρω στο 1900 αναδημιουργείται όπως σε μια ταινία.

Κι απλώς ανοίγουμε το βιβλίο και ήμαστε ήδη εκεί.

Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης 2013

Επίμετρο: Μιρτσέα Καρταρέσκου

Ιωάννα Παρβουλέσκου

Η Ιωάννα Παρβουλέσκου (Ioana Pârvulescu) γεννήθηκε στο Μπρασόβ της Ρουμανίας το 1960. Αποφοίτησε από τη Σχολή Γραμμάτων του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και καθιερώθηκε γρήγορα στους λογοτεχνικούς κύκλους. Είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης Λογοτεχνίας στη σχολή όπου φοίτησε, ήταν υπεύθυνη της σειράς Το βιβλίο στο κομοδίνο των Εκδόσεων Humanitas, εργάστηκε ως συντάκτρια στο λογοτεχνικό περιοδικό România literară και επίσης ως μεταφράστρια βιβλίων των Rainer Maria Rilke, Milan Kundera, Saint-Exupéry, René Goscinny, κ.ά.. Έχει εκδώσει δοκίμια, ποιητικές συλλογές, λογοτεχνική θεωρία και κριτική και πέντε μυθιστορήματα, τα οποία έλαβαν τα εξής βραβεία: Βραβείο Λογοτεχνικής Κριτικής της Ένωσης Ρουμάνων Λογοτεχνών για το Aλφάβητο των γυναικών (1999), Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μυθιστόρημα Η ζωή ξεκινάει την Παρασκευή (2013), Βραβείο EUPL – Μια Ευρωπαϊκή Ιστορία για το διήγημα Μια φωνή (2018, πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Βακχικόν) και το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας Ziarul de Iaşi για τη Μαντεία (2021).