Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει, τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014, τη μουσική παράσταση Η υμνωδια του Πάσχα συναντά τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη.

Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στο λαϊκό-θρησκευτικό τραγούδι «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα»; Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου;

Η μουσική παράσταση “Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη”, που παρουσιάζεται την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου,  αντλεί το ενδιαφέρον της από την συνάντηση – συνύπαρξη δύο διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου.

Α’ ΜΕΡΟΣ
– Ύμνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας (απόσπασμα από τον 68ο ψαλμό του Δαυίδ, Αλληλούια/Ιδού ο Νυμφίος, Η απεγνωσμένη δια τον βίον, Τον νυμφώνα σου βλέπω, Του κρύψαντος το τάλαντον, Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, Εξέδυσάν με τα Ιμάτιά μου κ.ά.) και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση.
Νεκταρία Καραντζή βυζαντινή υμνωδία- Αφηγητής: Τάσος Αποστόλου

Β’ ΜΕΡΟΣ
–  «Επιτάφιος» του Μ. Θεοδωράκη σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή
Συντελεστές:Τάσος Αποστόλου μπάσος –Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο
Οδυσσέας Κορέλης βιολί –Βαγγέλης Νίνα βιολοντσέλο –Βιβή Γκέκα μαντολίνο – Βίκυ Στυλιανού πιάνο

Η συγκινητική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή συναντά την έντεχνη αισθαντικότητα του Τάσου Αποστόλου και η μουσική μας παράδοση συνομιλεί με ένα έργο σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας –τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη.