Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής και λόγω των εντυπωσιακών όσο και απροσπέλαστων δεξιοτεχνικών του απαιτήσεων, η παράφραση υπήρξε το απόλυτο hit του δημιουργού του, έργο το οποίο το κοινό ζητούσε να ακούσει από εκείνον σε κάθε ρεσιτάλ του. Το ρεσιτάλ προλογίζει ο διάσημος μουσικοκριτικός-μουσικολόγος-ερευνητής Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.

Παναγιώτης Τροχόπουλος πιάνο

Πρόγραμμα

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ “Βεατρίκη” (κριτική επιμέλεια παρτιτούρας: Κωνσταντίνος Καράμπελας-Σγούρδας)
LISZT Σπουδή Κονσέρτου “Il Lamento”
SCHUMANN Kreisleriana, έργο 16
RACHMANINOV / RICHARDSON Vocalise
MEYERBEER / LISZT “Réminiscences de Robert le Diable”

Παναγιώτης Τροχόπουλος

Ο Έλληνας πιανίστας και μαθητής του θρυλικού βιρτουόζου Nikolai Petrov δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες ανά τον κόσμο στα πλαίσια ιδιαίτερα σημαντικών φεστιβάλ και σπουδαίων θεσμών με τα πιο απαιτητικά έργα που έχουν γραφτεί για το πιάνο, τα οποία παρουσιάζει με μια ευκολία που θα ζήλευαν ακόμη και οι διασημότεροι πιανίστες του κόσμου.

Στις συμπράξεις του με ορχήστρα συγκαταλέγονται εμφανίσεις με το 3ο Κοντσέρτο του Rachmaninov και το 2ο Κοντσέρτο του Brahms, ενώ η δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις όλων των σημαντικών έργων του Άγγλου συνθέτη Holbrooke, τα οποία επίσης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο περίφημο “English Music Festival”. Έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τα σημαντικότερα περιοδικά κλασσικής μουσικής -όπως το Gramophone-, τα οποία έχουν μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια για τις εκτελέσεις του σε έργα Rachmaninov αλλά και στον “Petrushka” του Stravinsky.

Τέλος, ο Παναγιώτης Τροχόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας πιανίστας που παίζει το Κοντσέρτο του Busoni αλλά και το “Κοντσέρτο για σόλο πιάνο” του Alkan (την ρώσικη πρεμιέρα του οποίου πραγματοποίησε στη Μόσχα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη)- δύο μυθικά έργα τα οποία αποτελούν βράχους του σπάνιου και ουσιαστικά ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟΥ για τους περισσότερους πιανίστες ρεπερτορίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες με σκοπό να διαπιστώσετε τις υπερ-δυνατότητες αυτού του “νέου αστεριού της ρωσικής πιανιστικής σχολής”- όπως χαρακτηρίστηκε μετά από συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής της ρωσικής πρωτεύουσας..