Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα στην έκσταση και τη μοναξιά. Πρωταγωνιστεί ο Τζος Ο’Κόνορ του «The Crown».

Σύνοψη

Έχοντας μόλις βγει από τη φυλακή, ο αρχαιολόγος Άρθουρ συνεχίζει να ψάχνει την χαμένη του αγάπη, τη Μπενιαμίνα. Ο Άρθουρ θα επανασυνδεθεί με τη συμμορία των τομπαρόλι, τυμβωρύχων που μαζί λεηλατούν ετρουσκικούς τάφους και συγκεντρώνουν τους αρχαίους θησαυρούς τους. Η ικανότητά του είναι να τους εντοπίζει, η ικανότητά τους είναι να τους λεηλατούν. Όμως ο στόχος τους διαφέρει. Εκείνοι θέλουν τα χρήματα – ο Άρθουρ θέλει τη Μπενιαμίνα. Ό,τι κι αν πρέπει να κάνει για να ενωθεί ξανά μαζί της.

Σημείωμα Σκηνοθέτιδας

Εκεί που μεγάλωσα, ήταν συνηθισμένο να ακούς ιστορίες για μυστικές ανακαλύψεις, κρυφές ανασκαφές και μυστηριώδεις περιπέτειες. Αρκούσε να παραμένεις στο μπαρ μέχρι αργά τη νύχτα ή να σταματήσεις σε ένα μικρό πανδοχείο για να ακούσεις για τον τάδε που είχε ανακαλύψει έναν Βιλανοβικό τάφο με το τρακτέρ του, ή κάποιον άλλο που, ανασκάπτοντας κοντά στη νεκρόπολη μια νύχτα, είχε βρει ένα χρυσό κολιέ τόσο μακρύ που θα μπορούσε να περιστραφεί γύρω από ένα ολόκληρο σπίτι. Ή ακόμα και κάποιον άλλο που είχε πλουτίσει στην Ελβετία με την πώληση ενός ετρουσκικού αγγείου που είχε βρει στον κήπο του.

Ιστορίες για σκελετούς και φαντάσματα, για αποδράσεις και σκοτάδι.

Η ζωή γύρω μου αποτελούνταν από διάφορα κομμάτια: ένα γεμάτο φως, μοντέρνο, πολυσύχναστο και ένα νυκτόβιο, μυστηριώδες, μυστικό. Υπήρχαν πολλά επίπεδα και όλοι τα βιώναμε: αρκούσε να ανασκάψεις μερικά εκατοστά στο χώμα και το κομμάτι ενός αντικειμένου που είχε φτιαχτεί από τα χέρια κάποιου άλλου θα εμφανιζόταν ανάμεσα στα βότσαλα. Ποια εποχή με κοίταζε; Αρκούσε να εισχωρήσεις στους αχυρώνες και στα υπόγεια κελάρια κρασιού για να διαπιστώσεις ότι κάποτε ήταν κάτι άλλο. Μπορεί να ήταν ετρουσκικοί τάφοι, ή καταφύγια, ή και ιερά.

Η εγγύτητα μεταξύ του ιερού και του βέβηλου, θανάτου και ζωής, που χαρακτήριζε τα χρόνια που μεγάλωνα, με συνάρπαζε από πάντα και με βοήθησε να έχω αντίληψη στον τρόπο να βλέπω τα πράγματα. Γι’ αυτό αποφάσισα επιτέλους να κάνω ένα φιλμ που να διηγείται αυτήν την πολύστρωτη ιστορία, αυτήν τη σχέση ανάμεσα σε δύο κόσμους, το τελευταίο μέρος ενός τριπτύχου για μια τοπική περιοχή της οποίας η προσοχή εστιάζεται σε ένα κεντρικό ερώτημα: τι πρέπει να κάνει με το παρελθόν της; Όπως λένε μερικοί τομπάρολοι, στην περιοχή μας είναι οι νεκροί που δίνουν ζωή.

 Αλίτσε Ρορβάχερ – Βιογραφικό Σκηνοθέτιδας

Η Αλίτσε Ρορβάχερ γεννήθηκε στο Φιέζολε και σπούδασε στο Τορίνο και τη Λισαβόνα. Έγραψε και έπαιξε μουσική για το θέατρο προτού την τραβήξει ο κινηματογράφος, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέζ σε ντοκιμαντέρ. Το 2011 σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, Corpo Celeste (Ουράνιο Σώμα), η οποία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, στο Σάντανς, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Ρίο και του Τόκιο. Η δεύτερη της ταινία, Le meraviglie (Τα θαύματα), κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 67o Φεστιβάλ Καννών 2014, ενώ η τρίτη της, Lazzaro Felice (Ευτυχισμένος Λάζαρος), έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες, καθώς και μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Το 2015 σκηνοθέτησε το De Djess, μια ταινία μικρού μήκους που ανήκει σε μια συλλογή ταινιών για τον οίκο Miu Miu. Το 2016 σκηνοθέτησε την La Traviata (Λα Τραβιάτα) του Τζουζέπε Βέρντι. Το 2020 σκηνοθέτησε το τρίτο και τέταρτο επεισόδιο στην τηλεοπτική σειρά My Brilliant Friend (Η υπέροχη φίλη μου), προσαρμοσμένη από τα μυθιστορήματα της Έλενα Φερράντε. Το 2021 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ Futura, που σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον Πιέτρο Μαρτσέλο και τον Φραντσέσκο Μούντζι, το οποίο προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2023 έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Μικρού Μήκους Live Action για την ταινία Le Pupille (Οι Μαθητές).

Ταυτότητα ταινίας
Η Χίμαιρα / La Chimera

 • Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ
 • Φωτογραφία: Ελέν Λουβάρ
 • Σκηνικά: Eμίτα Φριγκάτο
 • Μοντάζ: Νέλι Κετιέ
 • Κοστούμια: Λορεντάνα Μπουσέμι
 • Ήχος: Ξαβιέ Λαβορέλ
 • Παραγωγή: Τζόρτζιο Γκασπαρίνι
 • Πρωταγωνιστούν: Τζος Ο’ Κόνορ, Κάρολ Ντουάρτε, Βιντσέντζο Νεμολάτο
 • Διάρκεια: 130’
 • Χώρα Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία
 • Έτος Παραγωγής: 2023