ΚΕΡΚΥΡΑ.- Όπως είναι γνωστό, ο Γεώργιος Δ´, όταν ήταν Αντιβασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου, ίδρυσε το Τάγμα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα και στη Μάλτα στις 28 Απριλίου 1818, εδώ και διακόσια έτη. Αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας της Κέρκυρας και ανήκει στην κληρονομιά της. Για να εορτάσει τη δισεκατοντήριδα του Τάγματος, το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς οργάνωσε το Φεστιβάλ Κέρκυρας 2018, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλύπτουν τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τον αθλητισμό.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και του Δήμου Κέρκυρας, μεταξύ 7 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Η έκθεση «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» οργανώθηκε σε δύο διαφορετικές προοπτικές. Η Ιστορική Προοπτική, που παρουσιάστηκε στο παρελθόν, αφορούσε το ολόγλυφο σύμπλεγμα της Βρεταννίας που σχεδίασε ο Παύλος Προσαλέντης (1784-1837) και επιστέγαζε την πρόσοψη του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα κατά την περίοδο 1823-1864. Η Σύγχρονη Προοπτική τελεί υπό την επίβλεψη του Δρος Μεγακλή Ρογκάκου και την επιμέλεια τεσσάρων Επιστημονικών Συνεργατών – Κου Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Κας Γεωργίας Δαμιανού, Κας Γεωργίας Κουρκουνάκη και Δρος Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.

Οι Επιμελητές ανέθεσαν σε καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες –Έλληνες και ξένους με σεβασμό στην αναλογία φύλου– να αναδημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή της Βρεταννίας του Προσαλέντη μέσα από το δικό τους εικαστικό ιδίωμα και λεξιλόγιο. Έτσι, η έκθεση παρουσιάζει 32 έργα από αντίστοιχο αριθμό καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι οι εξής:

Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Μάριον Ιγγλέση, Γιάννα Καλή, Στέλλα Καπεζάνου, Άρης Κατσιλάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γεωργία Ματσαμάκη, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστις Μιχαηλίδου, Νίκολας Μουρ, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Κωνστανίνος Παρδάλης, Κωνστανίνος Πάτσιος, Αγλαΐα Περράκη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ειρήνη Πουλιάσση, Βαγγέλης Ρόμπολας, Μαργκώ Ρουλλώ-Γκαλλαί, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Άννα-Μαρία Σμυρνάκη, Άρις Στοΐδης, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Σούμπα Ταπάρια, Όλγκα Τόμπρελουτς, Αμίκαμ Τόρεν, Ρικάρντο Τσινάλλι, Μίλλυ Φλαμπουριάρη και Κεν Χάουαρντ.

Τέλος, οι Καθηγητές Χάρης Κοντοσφύρης, Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, και Παναγιώτης Κυράτσης, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, με τους φοιτητές τους παρουσιάζουν ένα νέο γλυπτό σχετικό με τη Βρεταννία του Προσαλέντη, το οποίο θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την προοπτική της προσωρινής ή μονίμου προβολής του στη θέση του γλυπτού που λείπει από την πρόσοψη του Ανακτόρου. Η Σύγχρονη Προοπτική της έκθεσης θα παρουσιασθεί στην Ιόνιο Ακαδημία της Κερκύρας μεταξύ 1 και 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Συνοδευτικός Κατάλογος: Ένας πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος 130 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα δοκίμιο του Δρος Ρογκάκου για τη Βρεταννία του Προσαλέντη και σχόλια για τα σύγχρονα έργα από τους Κο Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Κα Γεωργία Δαμιανού, Κα Γεωργία Κουρκουνάκη και Δρα Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο, εξεδόθηκε από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς (ISBN: 978-618-83770-0-4).