Μουσική / Μουσικά Νέα

Η βίντεο-παράσταση «Opera povera» σε online αναμετάδοση από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ελεύθερα και online τη βίντεο-παράσταση «Opera povera», που παίζει με τη διαρκώς παρούσα στον κόσμο της όπερας φαντασίωση μιας ιδεώδους και αμετάβλητης κλασικής φόρμας παράστασης.

Το κίνημα της arte povera υπενθύμισε την ταπεινή προέλευση των υλικών της τέχνης και υπογράμμισε έννοιες όπως η επανάχρηση υλικών και η επανανοηματοδότησή τους εκτός του αρχικού τους συγκείμενου. Μάλλον παίζοντας με την αναφορά στο σπουδαίο αυτό κίνημα (και λιγότερο σοβαρολογώντας για τη δυνατότητα εφαρμογής του σε μια κατεξοχήν «πλούσια» τέχνη όπως η όπερα) προσπαθούμε να επινοήσουμε τρόπους για να ξαναπιάσουμε το νήμα της επικοινωνίας με το κοινό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Opera povera είναι μια βίντεο-παράσταση που παίζει με τη διαρκώς παρούσα στον κόσμο της όπερας φαντασίωση μιας ιδεώδους και αμετάβλητης κλασικής φόρμας παράστασης. Η τέχνη της όπερας είναι, άλλωστε, ένας υπέροχος αναχρονισμός και τη διάστασή της αυτή υπογραμμίζουμε επιστρέφοντας όχι μόνο σε κοστούμια και σκηνικά παλιών παραστάσεων της ΕΛΣ, αλλά και στα μεταφρασμένα στα ελληνικά κείμενα των πρώτων δεκαετιών λειτουργίας του οργανισμού. Κομμάτια της μνήμης περασμένων παραστάσεων ανασυντίθενται για μια ακόμη φορά, για να αποδομηθούν και πάλι και να γυρίσουν στην ανυπαρξία της αποθήκευσης.

Από τον Κουρέα της Σεβίλλης έως τον Μαγικό αυλό και από τη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ έως τον Ριγολέττο, η Opera povera παρουσιάζει την αλώβητη από κάθε ιό τέχνη της όπερας, με λίγα μέσα, μεγάλες αποστάσεις και old fashion σκηνικές προσεγγίσεις.

Διάρκεια βίντεο: 20 λεπτά

Υπότιτλοι: Eλληνικά, Aγγλικά

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Ενορχηστρωτική προσαρμογή: Γιάννης Μπελώνης
Επιμέλεια σκηνικών, κοστουμιών: Αλεξία Θεοδωράκη
Σολίστ: Χάρης Ανδριανός, Βασιλική Καραγιάννη, Πέτρος Μαγουλάς, Χρύσα Μαλιαμάνη, Γιάννης Χριστόπουλος
7μελές σύνολο Ορχήστρας ΕΛΣ: βιολί Αλέξης Θεοφυλάκτου, βιολοντσέλο Νίκος Καβάκος, βιόλα Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος, φλάουτο Θοδωρής Μαυρομμάτης, κλαρινέτο Γιάννης Καραγιαννίδης, φαγκότο Δημήτρης Ντακοβάνος, κόρνο Χρήστος Καλούδης

Δείτε online τη βίντεο-παράσταση «Opera povera» στις 28/06 και ώρα 20.00 από την ΕΛΣ εδώ

Το βίντεο θα παραμείνει online έως 28/7.


Διαβάστε επίσης:

Έξοδος: Άνοιξη – Το 1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr