Δύο αγαπημένοι φίλοι. Μία βασίλισσα που έχει αλλεργία στην αγάπη… Ποιος θα επικρατήσει; Ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γίνεται όπερα για να ζεστάνει την καρδιά όσων είναι και παραμένουν παιδιά.

Κι αν το χιόνι πάνω σου χιμήξει

Κι όλη τότε σε καλύψει

Αμέσως θα βγει μια ανεμώνα

Κι εγώ κυπαρίσσι θα γενώ

Ψιλόλιγνο και λυγερό

Για σε μοναδική κρυψώνα.

Ο μουσικός, σκηνοθέτης και Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής, βασίστηκε στο αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και έγραψε την όπερα Η βασίλισσα του χιονιού, στοχεύοντας στην εξοικείωση του παιδιών με το είδος. «Η παράσταση φλερτάρει και με το μιούζικαλ, αλλά κυρίως έχει στόχο να εξοικειώσει τους νεαρούς θεατές με τους κώδικες της όπερας.»

Μια ιστορία πίστης, αγάπης και ενηλικίωσης ζωντανεύει σε ένα πρωτότυπο μουσικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζεται στη Στέγη από 22 έως 30 Δεκεμβρίου 2015.

O Κάη, που είναι καλός στ’ αστεία και στον πολλαπλασιασμό, είναι αχώριστος φίλος με την Γκρέτα, που λατρεύει τα γέλια και τις ιστορίες. Παίζουν, μοιράζονται τις ελπίδες και τα όνειρά τους και η φιλία τους δυναμώνει. Η ευτυχία τους διακόπτεται όταν η τρομερή Βασίλισσα του Χιονιού, που έχει… αλλεργία στην αγάπη, καταφέρνει με ένα μαγικό τέχνασμα να τους χωρίσει: ο Κάη θέλει ξαφνικά να ανακαλύψει νέα μέρη μόνος του σαν άλλος Μάρκο Πόλο και οι περιπέτειες δεν είναι για κορίτσια… Ακολουθεί τη Βασίλισσα του Χιονιού στο κάστρο της, στη μακρινή Λαπωνία. Η Γκρέτα αποφασίζει να αναζητήσει τον αγαπημένο φίλο της, ξεκινώντας ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, εκπλήξεις, αλλά και συναρπαστικές συναντήσεις. Θα καταφέρει τελικά να βρει τον Κάη και να τον πείσει να γυρίσει πίσω μαζί της;

Σκηνοθεσία & Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Λιμπρέτο: Σοφιάννα Θεοφάνους

Σκηνικά & Κοστούμια: Kenny MacLellan

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη

Ειδικές κατασκευές: Βασιλική Κασπίρη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση, Σόνια Ράπτη

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Περλέγκα (στη Στέγη)

Βοηθός ενορχήστρωσης: Φώτης Παπαντωνίου

Ερμηνεύουν: Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Σπύρος Παπαδάτος, Βασίλης Δημακόπουλος

Αφήγηση: Ανδριάνα Χαλκίδη

Μουσικοί: Μαριλένα Σουρή (πιάνο & μουσική διδασκαλία), Νίκος Μαυρίδης (βιολί), Φώτης Παπαντωνίου (βιόλα), Vilen Karapetyan (κοντραμπάσο), Maxim Mankovskiy (κρουστά), Βάγια Ζεπάτου (μαντολίνο)

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Ειδικές κατασκευές – Πατίνες: Κώστας Ματθαίου, Γιώργος Σάρρας

Κατασκευή κοστουμιών: Αθηνά Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρα Στρατοπούλου

Φροντιστήριο: Τάκης Βούτος

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Στις ομαδικές σκηνές συμμετέχει η Όλγα Σπυράκη

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Περισσότερες πληροφορίες

Ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875) έγραψε περισσότερα από 160 παραμύθια, κερδίζοντας την αγάπη μικρών και μεγάλων και μια σημαντική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Το ασχημόπαπο, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Η μικρή γοργόνα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι είναι ορισμένα μόνο από τα παραμύθια του που συνεχίζουν να γοητεύουν τις παιδικές ψυχές σε όλον τον κόσμο. Στην ουσία, πρόκειται για σαγηνευτικές ιστορίες μύησης και ενηλικίωσης, όπου η θλίψη και η απώλεια, κρυμμένες συχνά πίσω από τις λέξεις, συναντούν το φως και την ελπίδα.

Το έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αποτέλεσε έμπνευση για κορυφαίους δημιουργούς, όπως ο Jean Renoir, o Robert Lepage και η Cindy Sherman, καθώς φυσικά και για την Disney.

Ο Θοδωρής Αμπαζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι μουσικός και σκηνοθέτης. Έχει παρουσιάσει σκηνοθεσίες και μουσικές συνθέσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2012-15), που με όραμα οδήγησε σε μια ανανεωτική πορεία. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο. Έχει συνεργαστεί ξανά με τη Στέγη, το 2011, όταν σκηνοθέτησε τους Εμπόρους των Εθνών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και της ομάδας ΟΠΕΡΑ. Η παράσταση έκανε περιοδεία στην ελληνική περιφέρεια και ανέβηκε κατόπιν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τα έσοδα της παράστασης της 28ης Δεκεμβρίου 2015 στις 17:00 θα διατεθούν στην ΕΛΕΠΑΠ.

Παράλληλες δράσεις

Μουσικοθεατρικό Εργαστήριο για το μαγικό κόσμο της όπερας

Τί είναι η Όπερα;

Θέλεις να γίνεις για λίγο… πρωταγωνιστής της;

Τι σημαίνει λιμπρέτο, μονωδός, άρια, ντουέτο;

Με αφορμή την όπερα για παιδιά Η Βασίλισσα του Χιονιού που παρουσιάζει ο Θοδωρής Αμπαζής, εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο, όπου θα μυηθούν στον ονειρικό κόσμο της όπερας. Μέσα από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές των εικαστικών, θα μάθουν βιωματικά ότι η όπερα είναι το μόνο είδος που συνδυάζει όλες τις τέχνες:

Ξεκινώντας από τη θεατρική αφήγηση

Αρχικά ακούμε την ιστορία των δύο φίλων, της Γκρέτα και του Κάη. H Βασίλισσα του Χιονιού μαγεύει τον Κάη και τον παίρνει μαζί της στο Παγωμένο Παλάτι. Η Γκρέτα ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι για να βρει τον αγαπημένο της φίλο…

 Στη συνέχεια, αυτοσχεδιάζουμε και δημιουργούμε από την αρχή την περιπέτεια των ηρώων με τη φαντασία μας: Κι αν η Γκρέτα δεν έφτανε ποτέ στο Παγωμένο Παλάτι;

Ακολουθούν η μουσική και το θέατρο

Αφού ζεστάνουμε σώμα και φωνή, θα τραγουδήσουμε μέρη της παράστασης, εκφράζοντας τα συναισθήματά μας όπως οι ήρωες. Θα ανέβουμε στη σκηνή και θα γίνουμε μονωδοί, σκηνοθέτες, και ηθοποιοί!

Ποιο ρόλο έχουν οι τέσσερις διαφορετικές φωνές;

Ήξερες ότι η μουσική παίζεται πάντα από ζωντανή ορχήστρα και ότι οι τραγουδιστές είναι συγχρόνως και ηθοποιοί;

Όμως… «Βασίλισσα του χιονιού» χωρίς μαγικό καθρέφτη δεν γίνεται…

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα σκηνικά. Με χρώματα και εικόνες αποδίδουμε εικαστικά την ιστορία των δύο ηρώων.

Και… έτοιμη η όπερα!

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών

Ημερομηνίες & ώρες: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (11:00-14:00), Κυριακή 20 Δεκεμβρίου (11:00-14:00), Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (16:00-19:00) και Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)

Κόστος συμμετοχής: 36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)

           

Συντελεστές: Ειρήνη Τζανετουλάκου (τραγουδίστρια όπερας), Μαριλένα Σουρή (πιανίστα-παιδαγωγός)