Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της κοπέλας, Κριστίνα, που ζει ήδη εδώ και χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Τίποτε όμως δεν θα κυλήσει ομαλά μετά από αυτή την άφιξη.

Λεπτοδουλεμένο δράμα δωματίου που μέσα από σενάριο κλιμακούμενης έντασης, θέτει ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου. Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα Meet The Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος Μιχάλ Βίνικ

Έχω αναρωτηθεί ξανά και ξανά γιατί με γοητεύουν τόσο πολύ οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετέχουν πρόθυμα σε μια τέτοια “συμφωνία”. Συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου οφείλεται κυρίως στο πώς αυτές οι σχέσεις χρησιμεύουν ως καθρέφτης για όλες τις σχέσεις δέσμευσης μεταξύ δύο ατόμων, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Η συμφωνία μεταξύ μιας Ουκρανής νύφης και ενός Ισραηλινού γαμπρού μπορεί να βρίσκεται στο άκρο της κλίμακας σχέσεων, αλλά στον πυρήνα πολλών σχέσεων υπάρχει ένα συστατικό που δημιουργεί μια ιεραρχία ή ανισορροπία.

Μιχάλ Βίνικ

Γεννημένη στη Χάιφα το 1976, η Μιχάλ Βίνικ αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ με ειδίκευση στη σενάριο και στη σκηνοθεσία, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MFA) που παρακολούθησε με δύο υποτροφίες αριστείας. Αυτήν την περίοδο εργάζεται στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο You Are My Everything, ενώ επίσης ετοιμάζεται να γυρίσει τη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς The Missing File, μιας διασκευής του έργου Novels του Ντρορ Μισάνι. Έχει γράψει σενάρια για αρκετές τηλεοπτικές σειρές και συνδημιούργησε τη δική της (Who Gave you a License), σε συνεργασία με τις Ντανιέλα Ντόρον και Τάλια Λαβί. Διδάσκει σενάριο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ζει με τα δύο της παιδιά (και έναν σκύλο) στην ίδια πόλη.

Ταυτότητα ταινίας
Η Βαλέρια Παντρεύεται / Valeria Is Getting Married

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Μιχάλ Βίνικ
Φωτογραφία: Γκάι Ραζ
Μοντάζ: Μάγια Κένιγκ
Ήχος: Ρόνεν Νάγκελ
Μουσική: Ντάφνα Κίναν
Παραγωγή: Lama Films
Πρωταγωνιστούν: Λένα Φράιφελντ, Ντάσα Τβορόνοβιτς, Γιάκοβ Ζάντα Ντάνιελ, Αβραάμ Σαλόμ Λεβί

Διάρκεια: 76’
Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Ουκρανία
Έτος Παραγωγής: 2022

Επίσημη Συμμετοχή – Orizzonti | Φεστιβάλ Βενετίας 2022
Αργυρός Αλέξανδρος – Γνωρίστε τους Γείτονες | Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2022