Συγκεκριμένα, ο Πάνος Βαλαβάνης θα μιλήσει για «Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης», ενώ ο Νίκος Βατόπουλος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην «Υπεραξία της Αθήνας» ως «μεσογειακής πρωτεύουσας.»

Πρόλογος:

Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Οι δύο  ομιλίες πλαισιώνονται από την παρουσίαση σύντομου αποσπάσματος από το έργο «Μήδειες», που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Θεατρικού Εργαστηρίου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Το έργο ανέβηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και αποτελεί διασκευή και σύνθεση της ευριπίδειας τραγωδίας «Μήδεια» και του έργου «Μήδεια: Φωνές» της γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Βολφ. Τη διασκευή και σύνθεση του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία έκαναν οι καθηγήτριες φιλόλογοι Μαρία Χιώτη και Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου.

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»

«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων τού σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.» Π.Β.

Πάνος Βαλαβάνης

Ο Πάνος Βαλαβάνης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάστηκε από το 1980. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας καθώς και σε πολλές ανασκαφές κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Το συγγραφικό του έργο, αποτελούμενο από 14 βιβλία και πάνω από 60 άρθρα, αναφέρεται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στην αρχαία τεχνολογία, στα πανελλήνια ιερά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στις σχέσεις του αθλητισμού και της λατρείας με την πολιτική. Τελευταία ασχολείται με τους αρχαίους ελληνικούς ιπποδρόμους και τους ιππικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.» Ν.Β.

Νίκος Βατόπουλος

Ο Νίκος Βατόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται το νέο βιβλίο του με τίτλο «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Είναι μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.