Η Τιμή και το Χρήμα είναι από τις πρώτες κοινωνικές νουβέλες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γράφτηκε πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Νουμάς» το 1914. Ο συγγραφέας, Κωνσταντίνος Θεοτόκης αφιερώνει το έργο αυτό στην Ειρήνη Δενδρινού, μια από τις πρώτες γυναίκες που ασχολήθηκαν με το γυναικείο ζήτημα της εποχής της.

Στο Μαούκι της Κέρκυρας, σε μια περίοδο γεμάτη κοσμοϊστορικές ταραχές, οι αριστοκράτες γίνονται λαθρέμποροι, οι νοικοκυρές κρύβουν τα λαθραία, οι κόρες σταματούν το σχολείο, οι εργάτες σιγομιλούν στις ταβέρνες για τα πολιτικά, γιατί ο κόσμος έχει αυτιά και ακούει, γιατί ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει. Δύο νέοι, ο Αντρέας, πρώην αριστοκράτης και νυν λαθρέμπορος και η Ρήνη, κόρη της σιόρας Επιστήμης, εργάτριας σε εργοστάσιο, ερωτεύονται όμως η επιθυμία της καρδιάς αποδυναμώνεται από τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές.

Στο διήγημα «Η Τιμή και το Χρήμα» οι ήρωες του Κ. Θεοτόκη δεν έχουν καμία φυσική ροπή προς το κακό αλλά διαμορφώνονται από το εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Μπορεί άραγε η προσωπική επιλογή να υπερβεί τις παγιωμένες ιδέες;

Όλο το έργο διέπεται από τη διαρκή σύγκρουση της αγάπης, της τιμής και του χρήματος.

Ταυτότητα παράστασης «Η Τιμή και το Χρήμα»

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Tou Senpleman
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Τσιμάρας
Κινησιολογία: Τζένη Βαγκοπούλου
Φωτισμοί: Γιάννης Ιωάννου
Φωτογραφίες: Μαρία Σπένδου
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παίζουν: Θανάσης Βοϊδήλος, Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)