Το Devi (Θεά) είναι μια ινδουιστική δραματική ταινία του 1960 στη Μπενγκάλι του σκηνοθέτη Σατγιαζίτ Ρέι (Satyajit Ray), με πρωταγωνίστριες την πρωτοεμφανιζόμενη Sharmila Tagore και τη Soumitra Chatterjee. Βασίζεται σε ένα διήγημα του Provatkumar Mukhopadhyay.

Η ταινία βασίζεται στη λατρεία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών ως ενσαρκώσεις των θεών Durga ή Kali, η οποία είναι πιο διαδεδομένη στο Νεπάλ ως παράδοση Kumari.

Η ταινία ξεκινά με τη δημιουργία ενός ειδώλου της Durga, της κυρίαρχης θεάς της Βεγγάλης, και τη λατρεία του κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Durga Puja.

Στην αγροτική Βεγγάλη του 19ου αιώνα, η Doyamoyee (Sharmila Tagore) και ο σύζυγός της Umaprasad (Soumitra Chatterjee) ζουν με την οικογένεια του Umaprasad. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Umaprasad, Taraprasad, η σύζυγός του και ο μικρός γιος τους Khoka (με τον οποίο ο Doyamoyee μοιράζεται έναν ιδιαίτερο δεσμό) ζουν επίσης σε αυτό το σπίτι. Ο πατέρας του Umaprasad και του Taraprasad, Kalikinkar Choudhuri, είναι θιασώτης της θεάς Kali.

Η Umaprasad φεύγει για την Καλκούτα (Καλκούτα) για να διδάξει στο κολέγιο και να μάθει αγγλικά, και η Doyamoyee μένει πίσω για να φροντίζει τον πεθερό της. Ένα βράδυ, ο Kalikinkar βλέπει ένα ζωντανό όνειρο που αναμειγνύει τα μάτια του Kali και του Doyamoyee.

Όταν ο Kalikinkar ξυπνά, είναι πεπεισμένος ότι ο Doyamoyee είναι μια ενσάρκωση της Kali. Πηγαίνει στο Doyamoyee και προσκυνάει στα πόδια της. Ακολουθώντας τη χειρονομία του Kalikainker, ο Taraprasad δέχεται επίσης τον Doyamoyee ως ενσάρκωση της θεάς. Αλλά η σύζυγος του Taraprasad πιστεύει ότι η όλη ιδέα είναι γελοία και γράφει μια επιστολή στον Umaprasad καλώντας τον να επιστρέψει στο σπίτι το συντομότερο δυνατό.

Σύντομα η Kalikinker αρχίζει να λατρεύει επίσημα τον Doyamoyee και αλλάζει δωμάτιο και τρόπο ζωής. Πολλοί αρχίζουν να την επισκέπτονται και κάνουν προσευχές και πίνουν το χαραναμρίτο (νερό με το οποίο έχει πλυθεί το πόδι της θεάς). Έπειτα έρχεται ένας άντρας με τον εγγονό του που είναι άρρωστος στο τελικό στάδιο και αφού ήπιε το χαραναμρίτο, το αγόρι ξυπνά. Αυτή η σύμπτωση οδηγεί άλλους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι μια ενσάρκωση της θεάς.

Ο Umaprasad επιστρέφει σπίτι σε αυτό το σημείο και φρικάρει με αυτό που βλέπει και όμως δεν μπορεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του πατέρα του ότι η Doyamoyee είναι η ίδια η Θεά λόγω αυτού του πρόσφατου «θαύματος».

«Το να μην έχει παρακολουθήσει κάποιος τον κινηματογράφο του Ράι είναι ως σαν να μην έχει δει τον Ήλιο ή τη Σελήνη» – Ακίρα Κουροσάβα

Ταυτότητα ταινίας
Η Θεά / Devi

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Σατγιαζίτ Ρέι
Φωτογραφία: Σουμπράτα Μίτρα
Μοντάζ: Ντουλάλ Ντούτα
Μουσική: Οστάντ Αλί Ακμπάρ Καν
Πρωταγωνιστούν: Σαρμίλα Ταγκόρ, Σουμίτρα Τσατέρτζι, Τσάμπι Μπίσγουας

Διάρκεια: 93 λεπτά
Χώρα παραγωγής: Ινδία
Έτος παραγωγής: 1960

Υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, 1962