Το Μορφωτικό Κέντρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζουν έκθεση ζωγραφικής 33 Αιγυπτιωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών με θέμα «Η θάλασσα, γέφυρα πολιτισμού μεταξύ των λαών». Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Π. Φαλήρου.

Λιμάνια, φάροι, άγκυρες … σκουριά… ποδήλατα, πόρτες και άλλα πολλά, πράγματα που σε εγκλωβίζουν και σε απελευθερώνουν … Αυτές οι πρώτες εμπειρίες είχαν καθοριστική επιρροή στην καλλιτεχνική έκφραση της Ιωάννας Νικολαράκη η οποία συμμετέχει στην έκθεση με δυο από τα έργα της.

Λίγα λόγια…

Γεννημένη στην Αίγυπτο, ξεκίνησε το ταξίδι από το Πορτ-Σάιντ και από λιμάνι σε λιμάνι με αμέτρητους σταθμούς και φάρους στη ζωή της, τα χρώματα, οι εικόνες, οι ήχοι του πολύβοου λιμανιού και των αλλιευτικών καραβιών, δεν θα μπορούσαν παρά να την εμπνεύσουν.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της σε ένα λιμάνι, να παρατηρεί τα εμπορικά πλοία να περνάνε το Κανάλι Σουέζ, με τον παππού της Γιάννη (καπετάνιο), το νονό της Βασίλη και το θείο της Ντίνο (ναυτικούς) και βέβαια τον μπαμπά της Κώστα (ναυπηγό), που έπαιρνε μαζί του στα ναυπηγεία του Σουέζ – όπου εργαζόταν – τις τρεις του κόρες, αιχμαλωτίζει όλες τις εικόνες και τις αναμνήσεις έως ότου αργότερα να αποτυπώσει και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω σε καμβά.

Δοκιμές εδώ και εκεί κατά την διάρκεια των χρόνων κατέληξαν να υλοποιηθούν με την Jane Cote, που την έμαθε τον υπέροχο κόσμο της ακουαρέλας.

Συνέχισε τα μαθήματα με την Μαριέλα Κωνσταντινίδου, που τη δίδαξε νέες τεχνοτροπίες και υλικά. Έχει κάνει δυο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Φωτογραφία: Ιωάννα Νικολαράκη “Δεν έκανα ταξίδια μακρινά”, εμπνευσμένο από στίχους του Παρασκευά Καρασούλου “Μικρή Πατρίδα”.